Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2016 8:35:00

Zvýšení daňové slevy na děti

Zvýšení daňové slevy na děti

Sněmovna v uplynulých týdnech projednávala náš návrh na zvýšení daňové slevy na dítě, který má pomoci rodinám dětí, jejichž rodiče pracují.

Tato sleva by měla být zvýšena na druhé dítě o 2400 a na třetí a každé další dítě o 3600 korun ve srovnání s letošním rokem. Celkově by tak mělo dojít k navýšení výše slev z 17 004 korun ročně na 19 404 korun u druhého dítěte a z 20 604 korun na 24 204 korun ročně u třetího a každého dalšího dítěte.

Důvody pro zvyšování slevy

Existence daňové slevy na dítě a její postupný růst má celou řadu pozitivních aspektů. Na tuto slevu mají nárok pouze pracující rodiče, kteří vykazují určitou výši příjmu, jejíž hranice je však stanovena citlivě tak, aby nedošlo k vyloučení chudších rodin. Nedochází tak k zbytečnému navyšování státní rozpočet zatěžujících sociálních dávek, na jejíž vyplácení by měly nárok také rodiny dlouhodobě nezaměstnaných nebo nepřizpůsobivých rodičů, které mohou být ve svém důsledku demotivující.

Daňová sleva zároveň pomáhá navýšit rodinný rozpočet o peníze, které mohou být využity pro zvýšení kvality života rodiny. S tím souvisí také pozitivní populační efekt, jelikož se jedná o slevy na druhé a každé další dítě (sleva na jedno dítě zůstává ve stejné výši), dochází k systematické podpoře mnohačetných rodin s pracujícími rodiči, které jednak pomáhají vyrovnávat stále rychleji rostoucí úbytek obyvatelstva, ale také tvoří zdravý základ naší společnosti.

Zpřísnění pravidel

Současně se zvýšením slev na děti dochází také ke změnám podmínek vyplácení. Neměnný zůstává daňový bonus, k jehož vyplacení dojde v momentě, kdy se po započtení slevy na dítě dostane daň z příjmu do mínusu – maximální výše bonusu činí 60 300 korun, minimální pak 100 korun. Podmínkou pro udělení bonusu je výdělek rovnající se alespoň šestinásobku minimální mzdy, v roce 2016 tedy minimálně 59 400 korun.

Zároveň však dochází také ke zpřísnění podmínek pro zisk bonusu. Do limitu příjmů pro vyplácení bonusu se již nebudou započítávat příjmy z nájmů a kapitálového majetku, jelikož docházelo často k tomu, že lidé fiktivně navyšovali své příjmy. Započítávat se tak budou pouze příjmy ze zaměstnání a podnikání.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama