Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2016 2:00:00

Jak dlouho si ještě necháme líbit vylidňování regionů?

Jak dlouho si ještě necháme líbit vylidňování regionů?

Nedávno se mi náhodou dostal do rukou letáček jedné nadnárodní výrobní společnosti se sídlem v Mošnově, tedy v mém kraji Moravskoslezském, která nabízela práci.

Vzhledem k tomu, že mám dva dorůstající syny, přiměl mě k zamyšlení o tom, jestli se narodili a vyrůstali v kraji, který bude pro ně perspektivní, a zda budou chtít v něm zůstat. Jsem si totiž dobře vědom toho, že se náš kraj už nyní potýká s obrovským demografickým problémem vylidňování regionu.

Přináším tedy porovnání, které pro mě, upřímně, není příliš povzbudivé:

Nabídka práce Mošnov, Moravskoslezský kraj - tato nadnárodní společnost působí v oblasti produkce plastových dílů pro automobilový průmysl. Náplní práce bude obsluha výrobních strojů, práce v třísměnném nebo nepřetržitém provozu (8 hodinové nebo 12-ti hodinové směny), manipulace s výrobky, zodpovědnost za výrobek, včetně kontroly kvality výrobků a podíl na zajištění plynulého chodu výroby. Za toto nabízejí po zaučení až 18 000,- Kč měsíčně (o tom, s jak dlouhým zaučením je zde počítáno, se nic nepíše), prémie až 20%, 13. a 14. plat až 60%, víkendové přesčasy až 1000 Kč za směnu (jak dlouhou se také nepíše), dotovaná doprava, podpora volnočasových aktivit, příspěvek na stravenky a na penzijní připojištění. Zde je vidět jasný příklon k benefitům odečitatelným z nákladů na úkor spravedlivé odměny za práci v penězích.

Nabídka práce Praha 16 - Radotín - opět nadnárodní společnost, práce ve výrobě tepelných výměníků s využitím pro topení, chlazení, klimatizace. Náplní práce bude montážník nebo operátor výroby. Směny 12-ti hodinové (krátký nebo dlouhý týden), očekává se pečlivost, zodpovědnost a ochota učit se novým věcem. Mzda 23 000,- Kč bez žádných kdyby a až. 25% za přesčas, osobní hodnocení, dlouhodobá práce na HPP, zvýhodněné stravování za 25,-Kč a možnost ubytování zdarma nebo příspěvek na bydlení. A žádné možná…Benefity se berou jako samozřejmost a zajištění ubytování odbourává hlavní argument proti, a to je drahé bydlení v Praze.

Jako otec jsem zklamán. Moravskoslezský kraj jsem si pro život dobrovolně nevybral. Jen jsem se zde narodil, vyrostl jsem tady a mám to tady rád…tak jako mí rodiče a jejich rodiče…ale tohle zřejmě už jako stěžejní důvod, proč tady zůstat, mnohým mladým stačit nebude. A já tak přijdu o možnost vidět zde vyrůstat své vnuky a také o vidinu toho, že až to budu potřebovat, bude se mít o mě kdo postarat.

KSČM požaduje konec levné práce a požaduje za stejnou práci stejnou mzdu. A to jsem se snažil porovnat porovnatelné, i když bych zde mohl uvést například mzdu skladníka v Kauflandu, která činí v Praze 35000,- Kč. Tímto tempem a nerovným způsobem odměňování za stejnou práci se bude Praha rozrůstat tak dlouho o příměstské čtvrti, až v ostatních regionech zůstanou jen státní zaměstnanci a důchodci. STOP levné práci!!!

A to ještě hrozí reálné nebezpečí, že v době internetu naše dcery a synové zabrouzdají na stránky huradosveta.cz!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama