Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2016 9:54:16

Včera byl zvolen prezident Moldávie. Česká média spala

Včera byl zvolen prezident Moldávie. Česká média spala

Moldávie je východoevropský stát ležící mezi Ukrajinou Rumunskem, ve kterém žije zhruba čtyři miliony obyvatel. Jako bývalá součást Sovětského svazu je dnes mixem parlamentní a prezidentské demokracie.

Prezident je tedy volen nepřímo, a to poslanci jednokomorového sto jedna členného zákonodárného sboru. Ke zvolení je zapotřebí získat 61 hlasů. Ve volbách zvítězil kandidát Socialistické strany Moldávie.

V prvním kole prezidentských voleb dne 30. října 2016 zvítězil proruský kandidát Igor Dodon, když obdržel 48,5 procenta hlasů. Protikandidátka Maia Sanduová, která podporuje prozápadní kurz země, získala 38, 2 procenta.

Druhé kolo prezidentských voleb se konalo dne 13. listopadu 2016, ve kterém opět zvítězil Igor Dodon s počtem 55, 16 procent hlasů. Porazil tak někdejší ekonomku Světové banky Maiu Sanduovou.

Moldávie má příznivé klima pro intenzivní zemědělství, ale nedisponuje významnějším nerostným bohatstvím. Většinu elektrické energie a paliv musí dovážet, takže je v energetických otázkách tato země závislá na Rusku. 

Prezident Dodon se chystá na svoji první zahraniční cestu do Moskvy, se kterou má v plánu podepsat dohodu o strategickém partnerství. Tato dohoda bude zahrnovat ekonomickou, sociální a politickou spolupráci. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama