Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2016 21:29:01

Proč starosta Štyler nedostal důvěru zastupitelstva a co to znamená pro Prahu 11

Proč starosta Štyler nedostal důvěru zastupitelstva a co to znamená pro Prahu 11

Dnešní zastupitelstvo na Jižním Městě ukončilo spanilou jízdu neřízené střely starosty Jiřího Štylera. K překvapení všech se tak stalo způsobem po kterém volalo samo jeho vlastní hnutí.

 Těžko říci čím se nakonec vládce Jižního Města Štyler zapíše do dějin. Za 2 roky toho stihl opravdu hodně. Možná bude zapsán v kronikách a wikipedii jako historicky první opoziční starosta? Ano Hnutí pro Prahu 11 skutečně oznámilo oficiální odchod do opozice v říjnu 2016 avšak nějak při tom zapomněli svého předsedu a starostu ve starostovské kanceláři se superbem s řidičem a královským platem.

Možná se do dějin zapíše jako největší bojovník za odtržení městské části od Prahy. Jeho projekt „odtržení“ vzbudil v zimě 2015/2016 takový rozruch, že se mu věnovaly všechna velká média. U občanů to, že by se najednou díky Štylerovi mohli ocitnout ve středočeském kraji, vzbudilo čirou paniku. Nejsmutnější na tom je, že tento nesmyslný projekt a metodiku pro jeho realizaci vypracovávali právníci z MČ, placeni z našich daní místo, aby se věnovali smysluplné práci.

Nebo možná do dějin vstoupí jako starosta, který si za peníze z městské kasy vybudoval svůj politický pomník na chodovském hřbitově se svým jménem vytesaným do kamene.

Mnoho lidí si Štylera možná bude pamatovat jako prvního starostu Prahy 11, který aktivně bojuje proti urychlené dostavbě pražského okruhu. Tedy vědomě jde proti většině občanů Jižního Města a především sousedního Spořilova, aby se zalíbil kolegům ze spřízněné politické strany z Běchovic. Splodiny kamionů na Praze 11 a Praze 4 dusí stovky tisíc lidí. Jsou provedeny studie, které dokazují, že na následky těchto splodin umírají desítky lidí ročně. A přesto si Štyler dovolí riskovat jejich zdraví pro svoje politikaření.

Taky si ho možná budeme pamatovat jako asi jediného starostu, který na zastupitelstvu hlasuje proti vlastním návrhům, které předkládal a schválil sám na Radě města. A také starostu, který se neštítí hlasovat proti dotacím pro dětské sportovní oddíly či proti dotacím pro sociálně slabší jen kvůli politikaření a dokázání toho, že pokud nebude po jeho, nebude mít nikdo nic.

A nebo možná si jej lidé budou pamatovat jako starostu za kterého se na MČ prakticky nic neudělalo. Neopravila se jediná škola, neotevřel se žádný nový park, nepostavily se nové cyklostesky, ani chodníky a zhoršila se bezpečnost. Svým přístupem a chováním k investorům dokázal zastavit veškerý rozvoj v naší městské části. Nutno říci, že mnoho chystaných projektů bylo špatných a jejich zablokování má pozitivní efekt pro občany Prahy 11, jen bohužel Štyler to vzal tak trošku šmahem ve stylu hesla „když se kácí les, padají třísky“ a s těmi špatnými projekty vyhodil z okna i ty, které MČ potřebuje. A to s tím oknem myslím vážně, hláška „Prosím otevřete okno, pánové odcházejí“, kterou pronesl ne jednou ve své kanceláři při jednání se zástupci investorů kolují v kuloárech celé 2 roky.

Na magistrátu si budou Štylera ještě dlouho pamatovat jako neurvalého arogantního nadřazeného starostu, který proti sobě dokázal poštvat nejen téměř celou  reprezentaci zastupitelstva (kromě Matěje Stropnického, se kterým si rozumí), ale i velkou řadu úředníků. I díky jeho chování a přístupu trpí již 2 roky naše městská část velkým odlivem kapitálu ze strany magistrátu, který pochopitelně raději podporuje projekty na těch MČ, které neblokují strategické plány celého města nebo se nechtějí od Prahy odtrhávat.

To je jen drobný výčet toho co stačil Jirka Štyler na Jižním Městě za 23 měsíců své vlády napáchat. Je paradoxní, že právě jeho hnutí opakovaně volalo po vyslovení důvěry radě. Toto hlasování se dnes dostalo na program. Zastupitelé kroužkovali ty radní, ke kterým již nemají důvěru. Z rady vypadl (pro něj asi překvapivě) pouze Štyler. Další radní získali po jednom nebo dvou hlasech pro odvolání a potvrdili tedy téměř absolutní důvěru.

To zda byl a bude dnešní den přínosný pro naši MČ teprve ukáže čas. Situace není vůbec jednoduchá. Nový starosta ani další radní zvolen nebyl a naše MČ pokračuje v dlouhé krizi. Pokračuje v menšinové radě šesti radních z původních devíti a nebude to mít lehké. Já osobně si myslím, že bez starosty typu Štylera bude na tom Praha 11 lépe. Tato osoba nebude blokovat, obstruovat a rozbíjet rutinní materiály, zrychlí se exekutivní práce Rady a úřadu, uleví se většině úředníkům. Ti budou mít větší klid na svou práci, nebudou jako mnohdy do teď x-krát předělávat svou práci, dělat práci pro práci, ale budou dělat to co opravdu dává smysl. A MČ bude alespoň dočasně šetřit přes 100 tisíc měsíčně za starostovskou výplatu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama