PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2016 13:22:47

Evropský parlament hecuje k riskantní konfrontaci

Evropský parlament hecuje k riskantní konfrontaci

K rezoluci o „ruské propagandě“, přijaté minulý týden většinou Evropského parlamentu, se kriticky vrací i Albrecht Müller na NachDenkSeiten. Podle něj „mezi Východem a Západem rozdmýchává konflikt“. Ba přímo „studenou válku.“

Stačí si přece „Sputnik nebo RT Deutsch“ - či jiné zdroje, „paušálně označované za propagandu“ - „srovnat s našimi veřejnoprávními médii“. Aby se ukázalo jako na dlani, že „to, jak Rusko ovlivňuje veřejné mínění, se značně přeceňuje“. Jsou-li i tak „legračně malá média vnímána jako hrozba, pak je to zřejmě proto, že i jejich nepatrné podněty ruší propagandu ´svobodného světa´“. 

Zvlášť frapantní je to, že „rezoluce staví naroveň Rusko a Islámský stát“. A „tvrdí, že Rusko podporuje síly nepřátelské EU, extrémně pravicové strany a populistické síly“. Aniž „by podala jakýkoli důkaz“. Sám jsem se – pokračuje Albrecht – „se žádostí o důkazy obrátil na tiskové středisko Evropského parlamentu. Odpověď jsem nedostal doposud.“

Rezoluce pak „bez jediného zaváhání doporučuje prohloubit v oblasti  tzv. strategické komunikace spolupráci mezi EU a NATO. Z toho lze ovšem leccos dovodit.“ Z cílů, o něž není co stát, je i snaha „vyčlenit vlastní propagandu ještě víc peněz evropských daňových poplatníků“. A to „navzdory značnému porozumění mezi Východem a Západem v letech 1989 a 1990 i předtím“.

Skutečným požadavkem doby je „vytvářet ovzduší důvěry a vzájemného soužití“. O tom však „autoři rezoluce zřejmě nemají ponětí“. A „poslanci německé křesťanské demokracie tak vedou znovu tu samou bitvu, kterou už prohráli s politikou uvolňování napětí počínaje Willy Brandtem až po Helmuta Kohla“. Příznačné je, že „k nalezení není ani pozice předsedy EP Martina Schulze“.

„Závěr, který si nebere servítky, by tak musel konstatovat, že Evropský parlament se svou  rezolucí, tendenční a manipulující, zdiskreditoval a postavil mimo hru. Promítne-li se to do jeho politiky ještě víc, bude zle“.  

„Zdravý rozum snad přesto ještě nevymizel. Jeden aby ho ovšem hledal s lupou.“ Ke světlým výjimkám patří i „stanovisko Svazu evropských novinářů (EFJ) který se k rezoluci postavil kriticky“. 

Schulz, Merkel usw., die Leute an den Schaltstellen von Politik und Medien sind so unerträglich, dass man verzweifeln könnte
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama