Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2016 20:19:00

Model podnikání se zaměstnaneckou spoluúčastí je třeba podporovat

Model podnikání se zaměstnaneckou spoluúčastí je třeba podporovat

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se před pár dny zúčastnila semináře, který byl zaměřen na podporu participativního podnikání v České republice.

„Sociální ekonomika, jejíž součástí je podnikání pomocí zaměstnanecké spoluúčasti, je segmentem, který významným způsobem přispívá k vytváření pracovních míst, k udržitelnému růstu a ke spravedlivějším výdělkům,“ uvedla ministryně. Jde o segment, který je schopen kombinovat ziskovost se sociálním začleňováním a demokratickými systémy rozhodování a doplňovat činnost veřejného a soukromého sektoru tak, aby služby byly v souladu s potřebami.

Vnímání tohoto segmentu proto musí být podle ministryně v České republice přehodnoceno a měl by být chápán v souvislosti s neustále se měnícím pracovním prostředím jako nástroj, který může přispět k řešení některých hlavních problémů, které přinesla globalizace – nepřiměřené mzdové rozdíly, chudobu a nerovnoměrné rozdělování výsledků ekonomického růstu.

Evropská komise společně s Evropským parlamentem nechaly vypracovat mnoho různých studií, z nichž vyplývají pozitivní ekonomické a sociální dopady finanční spoluúčasti zaměstnanců. V ČR zatím ani odbory, ani asociace zaměstnavatelů či podnikatelů žádným výrazným způsobem aktivně nepodporují model podnikání pomocí zaměstnanecké spoluúčasti.

„Proto navrhujeme, že vedle pomoci klasickému vlastnictví družstevnímu, které se musí mnohem více stát efektivní součástí ekonomiky, je nutné podporovat i průřezově chápanou participativní ekonomiku,“ uvedla ministryně.

Ta může efektivně doplnit současnou strukturu kapitálu a přesáhnout její ekonomicko-finanční chápání humanizujícím prvkem. Na základě výsledků z evropské studie pro DG MARKT z roku 2014 zahrnujících všech 28 členských států EU vyplývá, že v podpůrných opatřeních pro model finanční spoluúčasti zaměstnanců v indikátorech Právní rámec, Fiskální a jiné pobídky a Politická podpora a sociální dialog je ČR jednou z nejméně aktivních zemí.

V indikátoru Politická podpora a sociální dialog se uvádí, že v ČR ani vláda, ani sociální partneři nejsou zainteresováni na rozvoji tohoto modelu. Ministryně na semináři také uvedla, že věří, že bude zahájen nový stupeň sociálního dialogu a hledání cesty pro podporu modelu participativního podnikání v ČR, kde je třeba se soustředit na vzdělávání, ukazování dobrých příkladů v praxi, odbourávání ideologických mýtů a identifikování legislativních překážek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama