MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2016 17:16:00

Armáda je pro ostrý start připravena naprosto stoprocentně

Armáda je pro ostrý start připravena naprosto stoprocentně

Na začátku prosince v areálu posádky Bechyně představili ministr obrany Stropnický a zástupce náčelníka Generálního štábu - náčelník štábu generálporučík Malenínský, jak bude Armáda zajišťovat provoz Letecké záchranné služby v Jihočeském kraji.

 O připravenosti armády se přesvědčili zástupci Jihočeského kraje, poslanci, senátoři a další pozvaní hosté.

V souladu s rozhodnutím vlády bude armáda zajišťovat Leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji od 1. ledna 2017. Příslušníci 24. základny dopravního letectva a Centra letecké záchranné služby tak budou působit ze dvou míst pro území tří krajů - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Prvním místem je Plzeň-Líně a novým působištěm se stává Bechyně.

„Armáda je pro ostrý start připravena naprosto stoprocentně. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní oči při simulované ukázce, včetně startu vrtulníku po aktivaci, při samotném zásahu posádky, naložení raněného a odletu do příslušného traumacentra v Českých Budějovicích,“ řekl po prezentaci ministr obrany Martin Stropnický a dodal, česká armáda je se svými schopnostmi připravena fungovat hned první vteřinu nového roku.

„Obyvatelům Jihočeského kraje, pokud měli během posledních měsíců nějaké pochybnosti, bych chtěl jejich obavy rozptýlit a ubezpečit je, že armáda jim poskytne pomoc na té nejvyšší úrovni, jaké je schopna, a to znamená na té nejvyšší,“ dodal ministr Stropnický.

Armáda je plně připravena zachraňovat lidské životy

Jeho slova potvrdil i zástupce Generálního štábu - náčelník štábu generálporučík František Malenínský. „Pro armádu to znamená, že splnila úkol, který jí byl uložen vládou České republiky v březnu tohoto roku, a to připravit další stanoviště pro Leteckou záchrannou službu v Jižních Čechách. Provedli jsme přípravy, spočítali všechny náklady, analyzovali jsme počty lidí, které jsme schopni pro tuto službu vyčlenit,“ informoval generál Malenínský.

Dále upřesnil, že Armáda České republiky v tuto chvíli provádí veškeré generálky šesti vrtulníků W3A-Sokol a ke konci prosince letošního roku budou připraveny čtyři plně provozuschopné vrtulníky, které budou od 1. ledna 2017 zajišťovat Leteckou záchrannou službu pro Jihočeský kraj.

Armáda má s leteckou záchrankou dlouholeté zkušenosti

Provozování Letecké záchranné služby spadá pod Agenturu vojenského zdravotnictví Armády České republiky. „Zajištění provozu Letecké záchranné služby tady v Bechyni, to neznamená jen zajištění druhého stanoviště, ale v té přípravné fázi to pro nás znamenalo i rozšířit početní stavy lékařského i nelékařského personálu z vlastních řad, ale zajistit i smluvní vztahy lékařů a zdravotníků bývalé jihočeské záchranky,“ konstatoval brigádní generál Zoltán Bubeník, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví AČR a dodal, že armáda má s poskytováním letecké záchranky dlouholeté zkušenosti právě ze svého prvního stanoviště, z letiště Plzeň-Líně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama