Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2016 19:53:00

Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi v Sýrii a jejím okolí

Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi v Sýrii a jejím okolí

Komentář předsedy vlády Sobotky k darům v souvislosti s řešením migrační krize

Jsem rád, že vláda pokračuje v aktivní pomoci při řešení migrační krize. Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi, která se odehrává v Sýrii a jejím okolí. Na dnešním zasedání vlády jsme proto odsouhlasili finanční příspěvky, které pomohou stabilizovat ochranu hranic na Balkáně, ale také uleví obyvatelstvu trpícímu v místech konfliktu.

Vláda proto schválila návrh, který počítá s poskytnutím 20 miliónů korun na posílení srbského systému řízení ochrany hranic. Dar bude poskytnut srbskému ministru na pořízení vozidel pro potřeby pohraniční policie. Další prostředky půjdou do zemí přímo postižených válkou. Vláda rozhodla o vyčlenění 10 milionů korun na pomoc lidem v iráckém Mosulu a okolí. Peněžní dar bude rozdělen na dvě části – 5 miliónů korun půjde na podporu humanitárních akcí UNHCR a dalšími 5 milióny podpoříme stavbu ubikací pro vnitřně vysídlené dívky severně od Mosulu. 

Dále vláda schválila poskytnutí peněžních darů do zahraničí v rámci programu MEDEVAC v celkové výši 11,5 milionů korun. Peníze půjdou na nákup zdravotnického vybavení i školení v nemocnicích na východě Ukrajiny a ve zdravotních klinikách v Iráku a v Libanonu.

Nejde zdaleka o první příspěvky, kterými Česká republika reaguje na humanitární krizi. V srpnu vyhradila 40 miliónů korun na zlepšení životních podmínek obyvatel uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. Dále jsme zajistili například prostředky na elektrifikaci uprchlického tábora v jordánském Zátarí či na rozšíření kapacit uprchlického tábora Ashti v iráckém Kurdistánu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama