JUDr. Ing. Miloslav Ludvík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2016 16:20:00

Novela zákona o lidských tkáních řeší vysokou úroveň ochrany zdraví v Unii

Novela zákona o lidských tkáních řeší vysokou úroveň ochrany zdraví v Unii

Projev na 53. schůzi sněmovny 6. prosince 2016 k Vládnímu návrhu zákona o lidských tkáních a buňkách.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, omlouvám se (ministr je velice udýchaný z běhu), je to vlastně mé první vystoupení před plénem. Dovolte, abych se představil. Miloslav Ludvík - už od čtvrtka ministrem zdravotnictví. Velice se těším na spolupráci s vámi se všemi. A je to úplně první norma, kterou předkládám. Teď jsem stěží doběhl, tak se omlouvám za to zadýchání a zkusím se k tomu nějak postavit.

Dámy a pánové, vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych v krátkosti uvedl předkládaný návrh novely zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka. (V sále je silný hluk.) Jak již bylo řečeno v rámci prvého čtení, cílem návrhu zákona je zajištění transpozice unijních směrnic 2015/565 a 2015/566 upravujících postupy pro ověřování rovnocenných jakostních a bezpečnostních norem pro dovážené tkáně a buňky. Za tím účelem se zejména doplňují postupy nutné k zavedení jednotných pravidel v rámci EU pro dovoz tkání a buněk ze třetích zemí tak, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví v unii. To je umožněno zavedením postupu pro ověřování rovnocenných jakostních a bezpečnostních norem pro dovoz tkání a buněk, stanovení programu schvalování a inspekcí odrážejících ověřovací proces zavedený pro činnosti související s tkáněmi a buňkami prováděné v unii.

Dalším cílem je zavedení jednotného evropského kódu, který usnadní zajištění sledovatelnosti lidských tkání a buněk od dárce k příjemci a naopak.

Tato transpoziční novela úzce souvisí s vládním návrhem novely transplantačního zákona, který je též především transpozičním předpisem a je zařazen na jednání jako sněmovní tisk 811. Termín pro implementaci pro obě směrnice byl stanoven na 29. 10. 2016.

Zároveň bych rád zmínil, že výbor pro zdravotnictví, který návrh projednal, k němu přijal usnesení, kterým Poslanecké sněmovně doporučuje vyslovit s tímto vládním návrhem zákona souhlas s tím, že k němu výbor nepřijal žádné pozměňovací návrhy.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, věřím, že vzhledem k tomu, že navrhovaná právní úprava by měla přinést větší bezpečnost poskytování zdravotních služeb při používání tkání a buněk, budu rád, když předložený návrh zákona podpoříte.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama