Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2016 9:17:00

Slibujeme si, že ve školství udržíme kvalitní pedagogy

Slibujeme si, že ve školství udržíme kvalitní pedagogy

Poslanecká sněmovna včera ve třetím čtení schválila rozpočet na příští rok. Jedná se o první krok k restartu českého školství.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová získala pro příští rok o 13,6 mld. korun navíc proti roku 2016 . Jedná se o historické navýšení kapitoly. Polepší si především učitelé, rozpočet však pamatuje rovněž na podporu sportování nebo výstavbu mateřských a základních škol.

Tento nárůst je nejen historicky nejvyšší, ale i rozpočet celkových výdajů dosahuje historicky nejvyššího objemu. Současně se podařilo zvrátit trend vývoje podílu kapitoly na HDP. Poslanecká sněmovna zároveň vládě doporučila postupné navyšování finančních prostředků na regionální školství, a také na vysoké školy v dalších letech. 

Nejvíce finančních prostředků (6,7 mld. Kč) míří na výplatní pásky pedagogických a nepedagogických pracovníků. Došlo také k nárůstu prostředků pro veřejné vysoké školy o 1,25 mld. Kč. 

„Pro školství jsem vyjednala téměř 14 mld. Kč více proti loňskému roku. Jde o nejvyšší nárůst financí za posledních několik let. Jedná se o nezbytný krok pro udržení a další zvýšení kvality školství a učitelé si vyšší platy zaslouží,“ uvedla ministryně školství Valachová a dodala, že se jedná o začátek obratu v odměňování pedagogů. 

„V následujících třech letech budeme prosazovat postupné navýšení platů učitelů až na 130 % průměrné mzdy v ČR. Toto opatření, ve spojení s dalšími připravovanými kroky, změnou financování regionálního školství a zavedením kariérního řádu povede ke stabilizaci školství. Slibujeme si, že tak ve školství udržíme kvalitní pedagogy a zároveň zvýšíme zájem o profesi mezi mladými lidmi,“ řekla ministryně Valachová. Zároveň dodala, že resort pracuje na analýze vývoje počtu učitelů do budoucna. 

K navýšení dochází v těchto prioritních oblastech:

a)            Zlepšování platové úrovně pracovníků ve školství, spočívající v:

•             nárůstu prostředků na platy o 8 % pro pedagogické pracovníky a 5 % pro nepedagogické pracovníky. Celkový nárůst včetně příslušenství činí 6,7 mld. Kč, z toho v regionálním školství 6,5 mld. Kč.;

•             nárůstu prostředků pro veřejné vysoké školy o 1,25 mld. Kč;

•             a z důvodu srovnatelnosti výdajů s „veřejným“ školstvím je zajištěn nárůst prostředků pro soukromé a církevní školy o 310 mil. Kč.

b)           Podpora sportu a tělovýchovy, kde došlo k navýšení o 1,9 mld. Kč, k tomu posílení výdajů na Kontinentální pohár v atletice o 20 mil. Kč podle usnesení vlády 743/2014. Nepodařilo se tedy zajistit přislíbenou částku ve výši 6 mld. Kč pro oblast sportu.

c)            Výstavba mateřských a základních škol. Navazuje se na již probíhající systémovou podporu zajištění kapacit předškolního a základního vzdělávání a posiluje se program 133 330 o dalších 300 mil. Kč pro podporu výstavby základních škol v prstenci okolo hl. m. Prahy. Dokumentace programu byla vládou schválena 23. 11. 2016.

d)           Zabezpečení prostředků na růst výkonů v regionálním školství ve výši cca 600 mil. Kč proti
r. 2016 – růst výkonů se týká zejména povinné školní docházky, což není dostatečně kompenzováno poklesem výkonů v ostatních úrovních škol.

e)            Podpora společného vzdělávání. Došlo k navýšení celkem o 750 mil. Kč v porovnání s rokem 2016, kromě škol a školských zařízení jsou prostředky určeny i pro Českou školní inspekci na zajištění inspekční činnosti v oblasti školských poradenských zařízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama