Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2016 12:29:39

Na důchod mnozí spoříme svému finančnímu poradci

Na důchod mnozí spoříme svému finančnímu poradci

Finanční poradci vnucují své produkty klientům na základě vyvolávání strachu. Značná část poradců klientům sice přímo nelže, ale manipuluje s nimi na základě polopravd a neúplných tvrzení.

Je zapotřebí si uvědomit, že příjem tzv. finančních poradců se skládá ze dvou částí: „Jednorázová provize za poskytovatele finančního produktu a průběžná roční provize po celou dobu trvání produktu.“

Investiční životní pojištění

V případě investičních životních pojištění a podobných produktů obdrží poradenství jednorázově 50 až 75 procent částky, kterou klient zaplatil za první rok. Průběžná provize časem klesá. Mnozí klienti tak byli klamání, protože jim poradci zamlčeli skutečnost, že se jedná o pojistný a nikoliv spořící produkt.

Protože je zde samozřejmě obrovský rozdíl mezi jednorázovou provizí a průběžnou provizí, tak mnozí finanční poradci mají zájem na tom, aby tyto finanční prostředky opakovaně přesouvali do nových investic.

Centrální banka dokonce v roce 2016 rozdávala pokuty společnostem i finančním poradcům, kteří klamali zákazníky a prodávali jim investiční životní pojištění jako spoření, což mělo u klientů vyvolat dojem, že se jedná o finanční produkt s výnosem.

Spoření na důchod

Podle zjištění Davida Craiga většina starších penzijních fondů ve Velké Británii si účtovala za správu fondu kolem 1,5 procenta ročně. Takže při zohlednění dalších výdajů se jednalo celkově přes 2 procenta ročně.

Ještě k tomu navíc dodal užitečnou informaci „stejně 60 procent z vaší uspořené částky v prvním roce skončí v kapse manažera fondu, ve druhém roce mu necháváte 58,5 procent svých úspor, ve třetím 57 procent svých úspor. Takže byste si mohli položit otázku, na čí penzi vlastně spoříte?“

Ve své knize „Nenechte se oškubat“ David Craig uvedl, že pokud si do fondu uložíme 5.000 liber ročně a výkonnost fondu bude 2 procenta nad inflací, tak výsledná naspořená suma bude o něco málo větší než 150.000 liber. Jenže management fondu si za tu dobu nenápadně strčil do kapsy více než 50.000 liber z vašich peněz.

Manipulační techniky poradců

Jednou z hlavních manipulačních technik, kterými se snaží přemluvit klienta ke spoření je tvrzení, že se bude v České republice snižovat počet obyvatel, což bude mít za následek snižování důchodů.

Ve skutečnosti počet obyvatel v České republice roste. Za tímto růstem sice nestojí vyšší počet narozených dětí, ale příchod lidí ze zahraničí. Například počet obyvatel v letech 2015 až 2016 vzrostl o 15,6 tisíce. Takže opravdu neubýváme.

Jedná-li se o světovou populaci, tak trvalo 2 miliony let, když populace dosáhla jedné miliardy. Poslední 3 miliardy obyvatelstva přibyly za 44 let. V roce 2010 dosahoval počet obyvatel na Zemi více než 6 miliard. Předpokládá se, že v roce 2040 bude nárůst 50 procent obyvatelstva. Takže opravdu lidstvo nevymírá.

V roce 1988 starobní důchod činil 61 procent z čisté mzdy. V letech 1996 až 2004 klesla tato sazba na 26 procent. Od roku 2010 roste věk odchodu do důchodu včetně délky pojištění na 30 let zpět na 65 let (podobně jako v ČSR roku 1924) a důchod činí 55 procent z čisté mzdy.

Závěrem:

Starobní důchod se nesnižuje, tak jak Vám vypočítají finanční poradci, neboť je v současnosti nastaven pevně na 65 let a na 55 procent z čisté mzdy, což je o polovinu více než v letech 1996 a 2004. Starobní důchod se valorizuje, aby se inflací nezhoršovala situace důchodců jako v případě spoření.

Marxistická ekonomie se zabývá přerozdělováním zdrojů. Čeští důchodci by se měli zamyslet nad tím, jakým způsobem se jejich úroveň zhoršila ve srovnání s obdobím socialismu. Finanční poradci by si měli pro změnu uvědomit skutečnost, že značnou část provizí vydělávají hlavně pro svoji společnosti a menší část teprve pro sebe.

Zdroje:

Světová populace www.worldometers.info/cz/

Craig, D.: Nenechte se oškubat, Knižní klub, Praha 2014

Reference:

František Pokorný: Praktiky finančních poradců aneb Taky pěkní šmejdi

http://media.xy1.cz/e-knihy/pokorny_frantisek_praktiky_financnich_poradcu.pdf

Hvězdný prachy – ukazují nejtvrdší praktiky a životní styl finančních poradců

https://www.youtube.com/watch?v=n583TWAztG8&t=341s

Rada nad zlato

https://www.youtube.com/watch?v=f-xixAjhL10  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama