Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2011 14:18:03

Proč premiér i ministr financí o kauze Diag Human zarytě mlčí?

Proč premiér i ministr financí o kauze Diag Human zarytě mlčí?

ČSSD bude požadovat na schůzi Poslanecké sněmovny od premiéra Nečase informace k vývoji arbitráže s Diag Human.

Sociální demokracie je vážně znepokojena chaosem kolem sporu s firmou Diag Human a také zcela rozporuplnými stanovisky, které ve věci probíhající arbitráže ČR se společností Diag Human prezentují členové vlády P. Nečase. Za nepřijatelné považujeme především výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který v souvislosti s touto kauzou uvedl: „Budeme si muset zvykat na to, že soudy v Evropě nerozhodují podle názoru našich ministrů. Když něco šlohneme, musíme to také zaplatit. Po 21 letech si na to budeme muset zvyknout.“

Takové prohlášení ministra zahraničí svědčí nejen o jeho  základní neinformovanosti o podstatě složitého sporu, ale je především v přímém rozporu s tvrzeními ministerstva financí, které uvádí, že arbitráž ještě neskončila, Česká republika se řádně odvolala a není tedy žádný důvod k tomu, aby byl obstavován majetek naší země v zahraničí.

Zdá se, že obrana zájmů státu v této arbitráži se zcela rozpadla. Ministr financí a předseda vlády se k celé věci vůbec veřejně nevyjadřují a ministr zahraničí, který by měl hájit dobré jméno své země a také chránit státní majetek před hrozícím zabavováním, vychází svými výroky vstříc tvrzením Diag Human o tom, že ČR již celý spor prohrála a měla by zaplatit částku, přesahující 8 miliard korun.

Na straně vlády viditelně chybí nejen potřebná koordinace, ale také vůle vypořádat se s tímto vážným rizikem pro veřejné rozpočty. Jsou to přitom pravicové vlády, které nesou odpovědnost za vývoj této arbitráže v posledních 5 letech a byl to ministr zdravotnictví za ODS Jan Stráský (současný ředitel NP Šumava, jmenovaný ministrem za ODS), který svým rozhodnutím umožnil přenést rozhodování o krajně sporném nároku společnosti Diag Human ze soudu na rozhodčí řízení. Před tímto rozhodnutím Stráského byl nárok společnosti DH vyčíslován na 200 milionů korun, v poslední fázi sporu se již hovoří o několika miliardách.

Vláda, která má díky  osobě premiéra a ministra financí přímou personální kontinuitu s předchozí vládou Mirka Topolánka se nemůže tvářit, že v této závažné kauze nemá žádnou odpovědnost za případné negativní důsledky pro Českou republiku. Vláda se nemůže rovněž tvářit, že nemá nic společného s ostudou, kterou naší zemi působí zabavování státního majetku v zahraničí. Takto rozsáhlá blamáž se ještě od roku 1989 žádné demokratické vládě nepovedla.

Také proto bude ČSSD na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny iniciovat zařazení mimořádného bodu: „Informace premiéra Petra Nečase o aktuálním vývoji v kauze arbitráže s Diag Human“.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama