MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2016 18:32:26

Česká republika se v uplynulém roce významně angažovala především v Afghánistánu

Česká republika se v uplynulém roce významně angažovala především v Afghánistánu

Projev na 53. schůzi sněmovny 8. prosince 2016 k Informaci o nasazení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2015:

Vážené dámy, vážení pánové, materiál informuje o politických, vojenských a finančních aspektech působení českých jednotek v celé řadě misí. V Afghánistánu, Kosovu, Bosně a Hercegovině, na Sinajském poloostrově, Golanských výšinách, ve Velké Británii, na Islandu, v Maliské republice, Turecku a v Itálii. Česká republika se v uplynulém roce významně angažovala, jak patrně všichni víte, především v Afghánistánu v misi Resolute Support. Dále bych jmenoval další aspoň několika slovy. Na Balkáně jsme nadále působili v rámci velitelství alianční operace Joint Enterprise v Kosovu a mise Evropské unie Altea v Bosně a Hercegovině. Nadále jsme v roce 2015 samozřejmě také působili na Sinajském poloostrově, což je, musím říci, mimořádně kvitováno, i v těch protipirátských, řekněme, jako je Atalanta. Dále jsem, to už tady bylo zmíněno, působili v Air Policingu nad Islandem. Máme tři vojáky na velitelství mise EU Sophia v Itálii. A máme také v misích OSN řadu pozorovatelů, je jich celkem deset.

Česká republika měla na svém území připraveny síly a schopnosti pro případnou aktivaci pohotovostních sil NATO a OSN. Pro nasazení v operacích sil rychlé reakce NATO bylo vyčleněno v roce 2015 1 500 osob a částí z nich jsme byli zapojeni i do vznikajících Sil velmi vysoké pohotovosti VJTF. V rámci pohotovostního systému OSN se pak jednalo o 50 osob. K nasazení těchto jednotek ale nedošlo. Na zapojení našich sil a prostředků do zahraničních operací jsme v roce 2015 vynaložili celkem 1,12 mld. korun a tato částka byla plně hrazena z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Na závěr bych snad ještě uvedl podstatný detail, že v roce 2015 nedošlo během plnění úkolů v zahraničních operacích k žádnému zranění ani úmrtí českých vojáků. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama