Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2016 18:38:00

Je zcela evidentní, že tady vláda hraje jen další ohlupovací komedii na občany

Je zcela evidentní, že tady vláda hraje jen další ohlupovací komedii na občany

Projev na 53. schůzi sněmovny 8. prosince 2016 v rámci interpelací na členy vlády:

Vážený pane premiére, máme nějakých deset měsíců do konce funkčního období vaší vlády, ale zákon o referendu stále Sněmovnou neprošel. Návrh zákona o celostátním referendu, který jsem navrhl, jste mi před dvěma lety zamítli. Můj návrh zákona o referendu přinášel občanům možnost hlasovat a závazně si vymoci například odvolatelnost všech politiků a jejich hmotnou odpovědnost. Můj návrh zákona umožňuje občanům hlasovat i o vystoupení z Evropské unie, o přijetí či nepřijetí eura, o mezinárodních smlouvách, o výši daní nebo o časově omezeném mandátu soudců.

Tento můj návrh zákona o referendu zamítla vaše Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda s tím, že připravíte svůj návrh. Ovšem vás vládní návrh ani za tři roky ve Sněmovně neprošel ještě ani prvním čtením a je stále zaparkovaný ve Sněmovně. Je zcela evidentní, že tady vláda hraje jen další ohlupovací komedii na občany a znovu je podvádíte.

Navíc váš vládní návrh zákona o referendu je v podstatě zcela vykastrovaný a neumožňuje lidem hlasovat o skutečně důležitých věcech.

Závazek vlády na přijetí zákona o celostátním referendu je přitom zcela zásadní, protože referendum je krok ke skutečné demokracii v naší zemi, nebo alespoň k jejímu přiblížení. Dát tento závazek do vládního prohlášení je asi to nejlepší, co se podařilo vládní koalici. Jak víme, tento závazek vzešel z našich předkoaličních jednání, kdy jsem referendum tvrdošíjně prosazoval.

Nyní se ale vaše vláda jako obvykle chová dle přísloví slibem nezarmoutíš, nebo spíše sliby chyby.

Ptám se, pane premiére, co vás na tomto vašem zákoně děsí, že nechcete přijmout ani vládní okleštěný návrh. Vždyť tento váš návrh zákona občanům neumožňuje hlasovat o ničem podstatném. Zavádí taková omezení kvorem, že závazné hlasování i o nepodstatných věcech bude v praxi nereálné, takže monopol na vaši moc váš zákon nijak neohrožuje.

Chápu, že mi neřeknete, že referendum ve skutečnosti nechcete. Říkat pravdu se totiž - jak vás tak znám - rozhodně neodvážíte. Ale zkuste mi tedy říci závazně, kdy zákon o referendu schválíte, a to tak, aby prošel Sněmovnou, Senátem a do konce tohoto volebního období. Zdůrazňuji, že naše hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD prosazuje kontinuálně široký zákon o celostátním referendu, přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich hmotnou odpovědnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama