Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2016 19:24:52

ECB na vlnách optimismu

ECB na vlnách optimismu

Po italském referendu, kdy většina evropských elit očekává v důsledku oslabení konstruktivní vládní moci v Itálii vážné a stupňující s problémy italského bankovního sektoru, musela Evropská centrální banka (ECB) jednat.

 Na včerejší tiskové konferenci šéf ECB Draghi informoval, že program kvantitativního uvolňování, který řídí ECB, bude pokračovat dalších devět měsíců i po původně předpokládaném datu ukončení, což byl původně březen 2017. Dosavadní podpora v rámci tohoto programu, ze kterého jsou vykupovány cenné papíry z podnikatelské sféry a do hospodářství v eurozóně jsou pumpovány nové a nové peníze, by mělo být udrženo tempo růstu zemí eurozóny na úrovni 1,7 % z tohoto roku i v roce následujícím.

Podle Draghiho se deflační riziko v eurozóně silně snížilo. Před Draghiho vystoupením bylo možné koupit za 1 euro 1,087 dolaru. Po Draghiho řeči se kurz dolaru zpevnil a nyní se pohybuje pod hranicí 1,06 dolaru za jedno euro.

Na českou ekonomiku bude mít toto rozhodnutí ECB dopad spíše nepřímý, neboť německé hospodářství, se kterým je česká ekonomika velmi úzce spojena, roste. Také frankfurtská burza roste. Během tohoto týdne došlo vlastně ke skoku, pokud jde o růst akcií. Burzovní index DAX se po dlouhých měsících dostal nad hodnotu 11 000 bodů. (V tuto chvíli dosahuje hodnoty cca 11 180).

Nyní světové finanční trhy čekají na rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách. Očekává se, že na prosincovém zasedání Fedu dojde k jejich zvýšení.

V tomto okamžiku jsou světové finanční trhy vesměs velmi optimistické a bankovní indexy většinově rostou jak v Evropě, tak v USA i v Asii. Světové hospodářství přes mnoho jeho problémů a pnutí se zatím nese v optimistickém tónu…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama