Ing. Jaroslav Klaška, arch.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2016 7:30:00

Je to dobrý rozpočet; dobrý pro lidi i pro stát

Je to dobrý rozpočet; dobrý pro lidi i pro stát

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Stát bude hospodařit se schodkem 60 miliard korun. Pro návrh rozpočtu zvedlo roku 104 vládních poslanců.

„Je to dobrý rozpočet; dobrý pro lidi i pro stát, půjde více peněz do zdravotnictví a do stavby silnic. Doprovodné usnesení navrhuji z toho důvodu, že nejsou systémovým způsobem vyřešeny opravy a rekonstrukce navazující silniční sítě na primární síť dálnic a silnic první třidy. O navazující infrastrukturu, i když je ve vlastnictví krajů ČR, je třeba pečovat. Je tedy ve veřejném zájmu podpořit kraje ČR v jejich úsilí o opravy této navazující silniční sítě. V uplynulých dvou letech stát příspěvky v rozmezí tří až čtyř miliard korun. Tyto opravy podporoval a je třeba v tomto úsilí dále pokračovat,“ řekl Jaroslav Klaška.

KDU-ČSL podala k návrhu rozpočtu několik pozměňovacích návrhů; všechny byly přijaty.

Konkrétně:

- Návrh Pavla Bělobrádka 100 milionů navíc na vysoké školství (zvýšení kapitoly ministerstva školství o 100 milionů Kč na platy akademických a výzkumných pracovníků z kapitol Úřadu vlády/50 milionů Kč, Grantové agentury ČR/25 milionů Kč a Technologické agentury ČR/25 milionů korun);

- Návrh Jaroslava Klašky 100 milionů Kč navíc na památky (programy na Záchranu a ochranu kulturních památek);

- Návrh Víta Kaňkovského 322,56 milionů Kč na výstavbu a opravy majetku v sociálních službách.

Dotace na hlavní činnost vysokých škol, tedy výuku,nepokrývají zcela platy vysokoškolských pedagogů. Tato situace je aktuálně řešena vícezdrojovým financováním z prostředků na výzkum vývoj. Částečně je situace řešena posílením prostředků na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumných organizací na rok 2017, který obsahuje vládní návrh zákona o státním rozpočtu. Platy akademických a výzkumných pracovníků jsou ve větší míře v současné době placeny z programů účelové podpory a skupin grantových projektů v rámci příslušných grantů, s ohledem na nedostatečně zajištění financování platů vysokoškolských pedagogů z příslušných zdrojů. Navrženým přesunem a využitím prostředků rozpočtovaných v kapitole Úřadu vlády (v gesci sekce VVI), TAČR a GAČR dojde k přesunu těchto prostředků přímo na využití pro účel financování platů pedagogických pracovníků vysokých škol.

„Bez finanční podpory státu není většina zřizovatelů pobytových zařízení schopna zabezpečovat na žádoucí úrovni a v požadované kvalitě provoz a základní činnosti požadované zákonem o sociálních službách, ani obnovovat, modernizovat a rozvíjet stávající materiálně technickou základnu těchto služeb. Minimální částka pro zajištění těchto cílů se pohybuje okolo 450 milionů korun pro roky 2017 a pro roky následující je nutné požadovat alespoň zachování této alokace, navyšované minimálně o inflaci. To zajistí plnění cílů programu, tedy rozvoj a obnovu zařízení sociálních služeb na daná následující období,“ vysvětlil svůj návrh Vít Kaňkovský.

Poslanci schválili přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu 1, 3 miliardy korun.

Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Rozpočet nyní míří k podpisu prezidentem Milošem Zemanem. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama