Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2016 17:20:25

Ženský element

Ženský element

Proč by ženy v politice měly mít své místo

Soudíme-li, že je na naší politické scéně málo žen, většinou to vyplývá jen z pouhého početního srovnání. Taková čísla ale nic neříkají. V politice potřebujeme především schopné lidi, na ostatním tolik nezáleží. Opravdu nezáleží?

Vstupovala jsem nejprve do manažerských funkcí a později do politiky jako asi mnoho žen přede mnou: nejprve jsem dostala prostor v poněkud zapadlých a problematických oblastech. Nejspíš abych se poučila a možná - jak mi někteří později doporučovali - abych se vrátila k plotně. Nejsem ten typ, který se v těžkostech vzdává. Zvládla jsem to a ve volných chvílích jsem se vyrovnala i s tou plotnou. Byla to pro mne velká škola. Viděla jsem, jak mě podceňují, a jak se s tím později vyrovnávají. 

Staré politické úsloví říká: “politics makes strange bedfellows”. Těžko se mi to překládá doslova, ale v podstatě to znamená, že nikdy nevíš, s kým tě nakonec politika spojí a že to někdy může být spojenec velmi podivný, nečekaný. Je to hluboká pravda a proto jsou někdy neústupní a militantní postoje v politice prostě neúspěšné. Není – a ani by nikdy nemělo být - vyloučené, že politický protivník bude mít dobré nápady a kvalitní názory. Neuznat to, znamená proměňovat politiku v politikaření, a to je začátek konce.

Nu a jsme u toho, proč by ženy v politice měly mít své místo. Zatímco muži jsou ke kompromisům často jen donucováni okolnostmi, schopné političky konsenzus soustavně hledají. Politický zápas nemusí vždy končit vítězstvím a porážkou – existuje také dohoda a kompromis, užitečný pro obě strany.

Spíš se těším, že v české politice po příštích parlamentních volbách převládne plodný, zdvořilý, fundovaný a konstruktivní dialog, tedy to, co nazývám ženským elementem a co do konkrétních situací nemusejí nutně vnášet jen političky.

Margit Balaštíková


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama