Ing. Petr Kulhánek

  • BPP
  • Karlovarský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2016 22:36:00

Modré tsunami budí rozpaky

Modré tsunami budí rozpaky

Všechno špatně. Tak by se daly shrnout úvodní dny působení nové krajské koalice pod taktovkou ANO. Snaha za každou cenu zničit i dobře připravené věci však přináší mnoho problémů. Tím největším je amatérský přístup k přípravě rozpočtu.

Dle hnutí ANO je cílem současné koalice připravit nový rozpočet, který bude za každou cenu vyrovnaný. Bohužel se však ukazuje nezkušenost s řízením tak velkých celků jako jsou kraje, navíc ve věcech tak odlišných od řízení firmy. Rozpočet připravený doslouživší krajskou vládou totiž sice byl na první pohled velmi schodkový, při bližším pohledu však byl takto navržený proto, že se předfinancovaly budoucí projektové investice v příštích letech. Peníze by se do krajského rozpočtu v následujících letech vracely zpět. Petr Zahradníček, krajský zastupitel a místostarosta Lokte,shrnuje: "Ukazuje se tak, že hnutí ANO bude v Karlovarském kraji hospodařit obdobně jako na celostátní úrovni. Za každou cenu dosáhne papírově vyrovnaného rozpočtu, i když tím zastaví investice a rozvoj kraje na budoucí léta."

Alarmující je rovněž způsob obsazování komisí, výborů a způsob práce koalice, jak poznala Oľga Haláková, krajská zastupitelka a starostka Bečova nad Teplou: "Během prvního zasedání finančního výboru se ukázalo, jaký dopad má jmenování nových členů, celkem 11 zástupců a z toho pouze 3 členové jsou zastupiteli. Příliš krátká doba od výměny vedení kraje logicky neposkytuje prostor pro zásadní a strategické změny v přístupu k hospodaření územního celku. Věcné projednání rozpočtu narazilo na snahu okamžitě realizovat změny, v poměrně dlouhodobě připravovaných podkladech pro nový rozpočet na rok 2017. Další jednání Finančního výboru 14. 12. ukáže, jaké závěry předloží nové vedení." Velkou otázkou na koaliční partnery hnutí ANO, tedy na HNHRM, ODS a Piráty je, jak mohou souhlasit s komunisty v čele finančního i kontrolního výboru. KSČM je tak oficiálně v koalici i opozici najednou.

S obsazením postů se pojí další věc, a to předsednictví extrémistické SPD v komisích, konkrétně Komise pro otevřenou společnost a nové technologie a Komise pro řešení otázek bezpečnosti kraje. Uskupení STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 nemá ani předsedu výboru ani předsedu komise, další opoziční strana ČSSD rovněž ne. Jak hodnotí Lukáš Otys, předseda krajské TOP 09: "Z pozice hnutí ANO jde o ryze pragmatické spojení, které zajištuje krajské vládě hlasy stran, tvářících se na první pohled opozičně a demokraticky. Proč však tyto praktiky podporují HNHRM, ODS i Piráti prakticky bez jediného slova odporu zůstává smutnou nezodpovězenou otázkou."

Je nutné znovu zopakovat, že ačkoli se hnutí ANO velmi vymezovalo proti takzvaným starým pořádkům a lidem zatížených minulostí, to vůbec nevadilo ve jmenování bývalého radního za ČSSD, Jaroslava Bradáče, současným radním pro školství. Zatímco během svého členství v sociální demokracii řídil životní prostředí a zemědělství, nyní má na starost zásadní oblast školství, a to pod hlavičkou SPO. Vše za tichého souhlasu HNHRM, ODS i Pirátů.

K dobrým vztahům mezi zastupiteli rovněž nepřidá fakt, že příští krajské zastupitelstvo bude svoláno na stejný den jako zastupitelstvo Karlových Varů. Problém přibližuje Petr Kulhánek, krajský zastupitel a primátor Karlových Varů: "Vždy bylo dobrým zvykem, vyjít si vstříc a vzájemně respektovat termíny jednání krajského a městského zastupitelstva. Čtyři krajští zastupitelé jsou zároveň členy zastupitelstva v Karlových Varech. Z tohoto pohledu vnímám rozhodnutí kraje jako nešťastné a nekolegiální. Zvláště s vědomím, že krajské zastupitelstvo se vždy koná ve čtvrtek a nic nebránilo tomu svolat krajské jednání na čtvrtek 22. prosince."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama