Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2017 16:20:00

Rozpočtový přebytek potvrzuje úspěšnost vládní hospodářské politiky

Rozpočtový přebytek potvrzuje úspěšnost vládní hospodářské politiky

Máme historicky nejlepší výsledek státního rozpočtu od roku 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky.

Podle dnešních čísel skončil státní rozpočet v roce 2016 s přebytkem 61,8 mld. korun, což beru jako důkaz úspěšnosti naší vládní prorůstové hospodářské politiky a praktický výsledek jednotlivých vládních kroků, které jsme prosadili v letech 2014-2016. Kladné saldo hospodaření vykazoval státní rozpočet naposledy v roce 1995.

Dostáli jsme svému závazku na snižování státního dluhu. Velmi mě těší, že po obnovení hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti se nám daří také výrazně změnit trend hospodaření státu od deficitního k vyrovnanému. Ještě v roce 2013 byl podíl státního dluhu na HDP 41,1 %, v roce 2015 už byl 36,7 %.

Na rozdíl od předchozích pravicových vlád naše vláda předkládá reálné a odpovědné návrhy státních rozpočtů a jejich plnění je schopna zajistit každoročně, dokonce s výraznou rezervou. Pravice naši vládu kritizovala za zvyšování platů a důchodů, ukazuje se ale, že opuštění politiky plošných škrtů byla správná cesta, která podpořila spotřebu domácnosti a tím i růst HDP.

Zlepšení výsledku státního rozpočtu a stavu veřejných financí je výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky naší vlády, která přináší vyšší výkon ekonomiky, nová pracovní místa a rozpočtové příjmy, úspěšného čerpání strukturálních a investičních fondů EU, které výrazně přispělo k dosaženému přebytku, a důrazu na lepší výběr daní. Vyplatila se daňová opatření, u kterých naše vláda využila předchozí pozitivní slovenskou zkušenost, ať už to byla kontrolní hlášení u DPH, nebo lepší spolupráce policie a daňové správy v rámci tzv. Kobry.

Výsledkem ekonomického růstu a vyšší zaměstnanosti bylo loni zvýšení daňových příjmů. U příjmů fyzických osob byl meziroční narůst o 7,4 mld. Kč, tj. o 8,1 %, v případě příjmů firem znamenal nárůst dokonce 11,6 mld. Kč, tj. o 11,7 %. Významný vliv na to mělo navýšení platů a mezd a rekordně nízká nezaměstnanost.

Dalším pozitivním faktorem, který se promítl do výsledku státního rozpočtu, je úspěšné dočerpání prostředků z evropských fondů v programovém období 2007-2013. Naše vláda si dala za cíl vyčerpat tyto prostředky v maximální možné míře. Loni jsme zvedli jejich čerpání oproti plánu o 64,8 mld. Kč a podařilo se získat z EU 157,7 mld. Kč. Právě úspěšné dočerpání evropských fondů v roce 2015 mělo největší pozitivní vliv na růst rozpočtových příjmů v roce 2016.

I v posledním roce našeho mandátu se budeme soustředit na čerpání prostředků z evropských fondů a na podporu investic zejména zahájením stavebních prací u klíčových dopravních staveb. Doufám, že se nám podaří pokračovat v úspěšném trendu hospodářské a sociální politiky až do konce funkčního období této vlády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama