Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2011 20:11:00

Lež má krátké nohy

Lež má krátké nohy

V předchozích týdnech zejména předáci Ústecké organizace ČSSD Fišera, Houska a Foldyna zpochybňovali, co jsem udělal vlastně ještě jako český premiér pro Ústecký kraj. Podívejme se proto, jak to všechno bylo...

V závěru roku 2005 jsem se rozhodl jako tehdejší předseda vlády kandidovat v Ústeckém kraji. Rozhodl jsem se k tomuto kroku proto, že tento kraj má většinu levicových voličů a přesto v něm ČSSD v posledních volbách před mým příchodem do kraje (krajské volby na podzim 2005) dopadla katastrofálně. Připomínám, že ČSSD v krajských volbách v roce 2004 skončila hluboko v poli poražených s 15% hlasů, když komunisté získali 25% hlasů a vítězná ODS dokonce 40% voličů. Počínaje volbami do sněmovny v roce 2006 zvítězila ČSSD v Ústeckém kraji ve všech volbách s výjimkou voleb do Evropského parlamentu. Ale i v nich měla podstatně lepší výsledek (24,4%) nežli byl ten katastrofální, kterého na Ústecku dosáhla v krajských volbách v roce 2004.

Za 13 měsíců, co jsem byl před volbami do sněmovny v červnu 2006 českým premiérem, šlo do Ústeckého kraje rozhodnutím vlády hodně přes 10 miliard Kč investic. Do průmyslových zón, na likvidaci ekologických škod po těžbě uhlí, na vyrovnání rozdílů v hospodářské úrovni s oblastmi ve vnitrozemí. Pokud by se dařilo i v letech pravicových vlád, tedy v letech 2007 až 2011 získávat peníze do kraje přibližně podobným tempem, neexistoval by v kraji nyní problém nezaměstnanost v současném rozsahu přes 13% (!). Ideální možnost přitom bylo nasměrovat do kraje v letech 2007-2013 významnou část peněz z evropských fondů, protože ve vládě ODS seděli dva její představitelé z Ústeckého kraje Gandalovič a Řebíček. Nestalo se. Tedy rozhodně ne v míře, jak to bylo možné.

Připomínám, že výši těchto evropských peněz dohodla pro Českou republiku vláda pod mým vedením v prosinci 2005. A pro úplnost dodávám, že se jednalo o fantastickou částku 30 miliard Eur. V dnešním směnném kurzu je to cca 750 miliard korun (v tehdejším kurzu to bylo bezmála 900 miliard) a bylo to na 1 obyvatele nejvíc ze všech států Evropské unie. Do kraje tedy mohly přijít, zejména na rozvoj dopravní infrastruktury (a nejen na ni), desítky miliard korun z evropských peněz.

V následující prezentaci (ke stažení ZDE) máte možnost se seznámit s tím, co jsem ve prospěch kraje (a nejsou uvedeny zdaleka všechny věci a aktivity) udělal jako český premiér za pouhých 13 měsíců i později jako poslanec sněmovny.

Chci jenom dodat, že vůbec nechápu nestoudnost lidí jako je Arno Fišera a spol., kteří v rozporu s fakty dokonce veřejně lžou, že jsem prý neudělal pro kraj nic. A že to teď prý budou složitě napravovat.

Arno Fišero, dej na stůl, co jsi pro kraj udělal Ty. Urážky a lhaní opravdu nejsou program. Lhaní je ošklivá vlastnost, nevděčnost je vlastnost nechutná. Připomenu jen, v jakém stavu rozkladu byla tato strana na počátku mého působení ve vedení ČSSD. Pamatuji se, jak se členové této krajské organizace (Foldyna s Houskou) v době před mým příchodem dokonce prali na stranické konferenci. Pět let se museli chovat způsobně, a to jim asi zpětně vadí. Co dělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama