Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2017 9:57:37

Vích (SPD) Kdy se budou mít naši důchodci lépe? S touhle vládou nikoliv!

Vích (SPD) Kdy se budou mít naši důchodci lépe? S touhle vládou nikoliv!

Zásadní důchodové reformě se vyhýbají všechny vlády od roku 1989 přičemž počty starobních důchodců v Česku přibývají. V penzi je nyní téměř 2,4 milionu seniorů, z toho skoro 600 tisíc lidí v předčasné penzi.

Během deseti let tak vzrostl počet důchodců o více než 385 tisíc. Po loňské ostudě ve formě 40,- Kč se rozhodla Sobotkova a Babišova vláda před volbami sice penze zvýšit, ale jen mírně. Základní výměra důchodu se zvýšila o 110,- Kč a celkově tak o 309,- Kč. Průměrný penzista pobíral od státu vloni 11 422 korun, to je o pouhých 372 korun více než před dvěma lety.

Rozpětí českých důchodů je přitom velmi široké. Nejnižší starobní důchody se pohybují pod hranicí tří tisíc korun a má je téměř šest tisíc lidí. Dalších 9 902 seniorů pobírá penzi v rozmezí od tří do čtyř tisíc korun měsíčně. Průměrná česká penze nyní dosahuje 11 422 korun, méně než 11 tisíc korun však pobírá od státu přes 803 tisíc starobních důchodců, tedy jedna třetina.

Naproti tomu nejvyšší česká penze přesahuje 100 tisíc korun měsíčně a pobírá ji jeden člověk. Dalších 96 lidí má starobní důchod v rozmezí od 40 do 90 tisíc korun měsíčně.

Český důchodový systém je založený na principu solidarity. Lidé v produktivním věku tedy financují ze svých odvodů důchody seniorů. Nejvíce samozřejmě přispívají ti, kdo mají vysoké příjmy. Vždy bude těžké najít poměr mezi zásluhovostí a solidaritou jednotlivce. Otázkou tedy zůstává, kam mizí ostatní prostředky z MPSV, které již dnes má na svém účtu téměř 50% celoročního státního rozpočtu (!!). Je jasné, že podstatná část jde na nízké důchody, ale zbytek je utápěn v různých neadresných sociálních dávkách lidem, kteří nikdy řádně nepracovali a ani nikdy pracovat nehodlají. Zbytek za léta zpět je nenávratně v trapu a v podstatě to, co se za daný měsíc vybere, se ihned přerozdělí.

Zajímavá jsou i čísla v 60 miliardovém přebytku státního rozpočtu, který vytváří předpoklady aby ve volebním roce mohla Sobotkova a Babišova vláda v rámci předvolebního klání ještě mimořádně valorizovat důchody, přičemž by v tomto případě spíše z jejich strany měly být sníženy přímé a nepřímé daně a tyto miliardy rozdělit již nyní mezi příjemce zejména těch nejnižších důchodů.

Jistě by se dala ve prospěch důchodců použít i vládou vyčleněná částka 520 milionů Kč na tzv.: "integrátora", který má v následujících letech zabezpečit integraci až šesti tisíc ilegálních imigrantů na našem území a našlo by se jistě spousta dalších možností, když třeba na obrněné Pandury se musí najít dodatečně také dalších 800 milionů korun.

Sobotkova a Babišova vláda prostě utrácí na rostoucí armádu státních úředníků, ale šetří na vlastních lidech - důchodcích, kteří celý život dřeli, kterých je čím dále více a kterým léta chybí jasně definovaná důchodová reforma.

Doufejme, že se jim to při letošních volbách vrátí i s úroky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama