Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2017 8:55:59

Zájem o národní dotace MMR stoupá. Žádostí je stále více

Zájem o národní dotace MMR stoupá. Žádostí je stále více

Národní dotace Ministerstva pro místní rozvoj se těší stále větší oblibě. Sešlo se přes 2,7 tisíc žádostí s požadavkem téměř 2,4 miliardy korun. Největší zájem mají obce o podporu na výstavbu a rekonstrukci dětských a víceúčelových hřišť.

„Velký počet žádostí ukazuje to, že naše podpora je v našich obcích nepostradatelná. Nejedná se navíc o poslední součet žádostí, stále máme otevřenou výzvu na podporu cestovního ruchu a marketingových aktivit z Národního programu na podporu cestovního ruchu v regionech a také na odstraňování bariér. Žadatelé by pak do konce dubna měli dostat rozhodnutí o jejich úspěšnosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo v polovině října minulého roku výzvy na podávání žádostí o podporu z národních dotací, a to konkrétně z programů na podporu bydlení, rozvoj regionů, revitalizace území (demolice zdevastovaných bytových domů), územně plánovacích činností obcí a na podporu regionů po živelních pohromách. Příjmy žádostí byly odstartovány vyhlášením výzev 17. 10. a 18. 10. a ukončeny byly k 30. 12. 2016.

Největší zájem, a tedy největší počet žádostí se sešlo v dotačním titulu na podporu zapojení generací do komunitního života v obci v rámci podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova, kdy Ministerstvo pro místní rozvoj spočítalo celkem 907 žádostí. Celkově se pak v podprogramu sešlo 2 142 žádostí s požadavkem dosahujícím téměř 1 miliardu korun (MMR má připraveno zhruba polovinu, tedy 500 milionů korun). 

Celkem 326 žádostí se sešlo na podporu bydlení s požadavkem téměř 1,22 miliardy korun a jen na dotace na výstavbu komunitního bydlení pro seniory přišlo přes 50 žádostí. Dále například na regenerace sídlišť má ministerstvo převis žádostí 607% objemu vyčleněných finančních prostředků. Druhým rokem také mohli žadatelé zasílat žádosti o podporu na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách a ministerstvo eviduje větší zájem, než předešlý rok. Podobně je tomu u dotací na pořízení územních plánů pro obce, kde se sešlo rekordních 189 žádostí s požadavkem zhruba 41 milionů korun. 

Ministryně Šlechtová upozornila, že žádostí bude ještě více, neboť stále probíhá příjem žádostí v Národním programu podpory cestovního ruchu v regionech, který má připraveno pro žadatele 300 milionů korun. Příjem žádosti bude ukončen 16. ledna. Na konci měsíce ledna skončí také příjem žádostí o dotace z programu Bezbariérové obce od roku 2017, kdy ministerstvo hodlá pomoci městům a obcím v odstraňování bariér při zajištění bezbariérového pohybu po budovách městských a obecních úřadů a v budovách s pečovatelskou službou a při zajištění vstupu do těchto budov.


Seznam přijatých žádostí z programu Podpora obnovy a rozvoje venkova v roce 2017 naleznete zde.

Seznam přijatých žádostí z programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách v roce 2017 naleznete zde.

Seznam přijatých žádostí z programu Podpora bydlení v roce 2017 naleznete zde.

Seznam přijatých žádostí z programu Podpora územně plánovacích činností obcí v roce 2017 naleznete zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama