JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2017 15:14:00

Platy nesoudcovského personálu neupravuje žádný předpis

Platy nesoudcovského personálu neupravuje žádný předpis

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2017 - odpověď na interpelaci poslance Ondráčka

 Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci,

dovolil bych si nejprve opravit některé nepřesnosti, které tu zazněly. Zejména se to týká absolutní výše platů zapisovatelek. Je pravda, a uvedl jsem to ve své odpovědi, že tarifní plat zapisovatelky s praxí do 12 let, čili ne 12 let, ale do 12 let, tedy také třeba dva roky, je 13 680 korun, k tomu ovšem skutečně náleží nenárokové složky, a ty nejsou pár stokorun, ty jsou v průměru 3,5 tisíce korun. To znamená, v průměru si zapisovatelka přijde na 17 180 korun. No, upřímně, dámy a pánové, nechci tím říct, že to je nějaký zázrak, ale přece jenom jsem považoval za potřebné toto upřesnit, protože ten rozdíl tu je a není zcela nepodstatný.

Co s tím chci dělat? Po pravdě ona to vůbec není záležitost, kterou bych já mohl vyřešit, protože výše platu zapisovatelek a vůbec nesoudcovského personálu není upravena žádným předpisem, který by byl v gesci Ministerstva spravedlnosti, ale tou zcela obecnou platovou tabulkou, která řeší výši platů podle kvalifikací pro celou oblast veřejného sektoru. Takže my jsme v tom, řekl bych, jedno procento možná těch, kterých se ta tabulka týká. A já bych se určitě nebránil tomu, kdyby se ty platy zvedly. Mně by se to samozřejmě líbilo. Jenom by mě zajímalo, kde bychom na to vzali.

To, o co se snažíme, je alespoň umožnit zapisovatelkám, aby v případě, že si zvýší kvalifikaci, aby postoupily do jiné platové třídy. V tomto směru jsme dosáhli změny katalogu prací, takže když ony se naučí pracovat s některými aplikacemi, mohou se dostat na jiné peníze. A jinak, jak říkám, je to věc celkové úrovně platů ve veřejném sektoru, zejména na méně kvalifikovaných pozicích a ta otázka pak musí směřovat asi na někoho úplně jiného, nejspíše na Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má, pokud je mi známo, tuto otázku ve své gesci.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama