Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2017 18:36:00

Podporuji úpravu schematu valorizace důchodů

Podporuji úpravu schematu valorizace důchodů

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2017 - odpověď na interpelaci poslance Vondráčka

 Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci,

tohle je skutečně velmi vážné téma. Skoro těch necelých 5 minut, které mám teď na odpověď, si myslím, že na to nebude stačit, a proto se soustředím alespoň na některé podstatné otázky.

Za prvé já naprosto souhlasím s tím, že ta valorizace, která byla 40 Kč, tak nebyla dostatečná valorizace. Vláda se tehdy ocitla v pasti legislativy, platil zákon, který nám bohužel neumožnil, abychom zvedli penze více. To znamená, soustředili jsme se na to, co jsme mohli udělat, a proto jsme také vyplatili všem seniorům a penzistům 1200 Kč, abychom kompenzovali tu nízkou 40korunovou valorizaci penzí, která tady byla v roce 2016. Čili to je věc, kterou jsme museli udělat. Ale také jsme se okamžitě soustředili na změnu pravidel, aby už se to s těmi 40 Kč neopakovalo. A já jsem rád, a chci poděkovat i této Sněmovně, že se tady loni podařilo schválit změnu pravidel, že jsme to schválili včas na jaře, to znamená, že jsme dokázali zvednout ten limit pro valorizaci penzí, kde má vláda možnost úvahy, až na 2,7 %. To znamená, že od teď už vláda má možnost do 2,7 % valorizovat důchody na základě svého rozhodnutí. Kdybychom tuhle možnost ze zákona měli před dvěma lety, tak nedošlo ke 40korunové valorizaci, ale ta valorizace byla výrazně vyšší. Díky tomu, že máme nový zákon, nová pravidla, tak letošní valorizace bude těch 308 nebo 309 Kč v průměru, což už je výrazně lepší, než 40 Kč, které byly před rokem.

Ale to, co je alarmující, je, že nám neustále klesá ten poměr mezi průměrným důchodem a průměrnou mzdou. A v situaci, kdy naštěstí a díky Bohu ekonomika roste a rostou mzdy, tak hrozí riziko, že ten poměr mezi mzdou, průměrným důchodem a průměrnou mzdou bude dále klesat. To znamená, potřebujeme takové opatření, které by stabilizovalo podíl průměrného důchodu na průměrné mzdě alespoň nad 40 procenty. Pokud neuděláme teď žádné opatření z hlediska pravidel valorizace, tak hrozí, že ten průměrný důchod postupně se dostane pod 40 % průměrné mzdy a bude dále průměrný důchod klesat.

Proto já podporuji ten návrh, který vzešel z důchodové komise, abychom ještě upravili schema valorizace. Chci, aby to udělala ještě tato Poslanecká sněmovna, bylo by dobře, kdybychom se na tom dokázali dohodnout. To znamená, že by za prvé valorizace důchodů nebyla podle jedné třetiny růstu mezd, ale byla podle 50 % růstu mezd. To znamená, že by se více zohlednil růst mezd ve valorizaci penzí. A druhá změna by se týkala toho, že by indexace podle cen, která je dneska ve výši 100 % inflace - tak se posuzovaly dva indexy. Jeden index obecné inflace a druhý index takzvané důchodcovské inflace. To znamená, podle růstu indexu životních nákladů domácností důchodců.

Čili budou tady dva indexy, jeden index obecný, jeden index, který se bude týkat čistě domácností důchodců a vláda bude moci zohlednit ten výhodnější index, který bude pro seniory. Takže dva parametry změny v systému valorizace penzí. A podle našich propočtů, které máme k dispozici, pokud by se nám podařilo takhle ten systém valorizace penzí nastavit, tak by to vedlo k tomu, že se nám podaří stabilizovat podíl průměrného důchodu k průměrné mzdě v příštích letech nad 40 %. Což bych pokládal za strašně důležité, protože bychom tím vlastně zastavili pokles životní úrovně seniorů. A pokud budeme mít i peníze na valorizaci důchodů v příštích letech, což mimo jiné bychom rádi využili i ten rozpočtový přebytek na to, abychom posílili důchodový účet, tak si myslím, že je tady velká šance na to, aby se zlepšila situace důchodců i v rámci každoročních valorizací.

Čili toto je návrh, který v tuto chvíli diskutujeme ve vládní koalici. Pokud bychom se na tom dokázali shodnout, tak si myslím, že by to pro důchodce mohlo znamenat další pozitivní změnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama