Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2017 15:15:00

Vrátili jsme to, co vy jste živnostníkům vzali

Vrátili jsme to, co vy jste živnostníkům vzali

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 1. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní

Děkuji. Mnoho tady již zaznělo, ale je pro mě neuvěřitelné slyšet tady z úst představitelů bývalé koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o tom, že my tady jsme dneska udělali něco, co odpírá vytvoření lepšího prostředí pro živnostníky. Vy, kteří jste udělali několik zásadních kroků ve vztahu ke zvýšení daňové zátěže, vy tady dneska mluvíte o tom, že my děláme nějaké negativní kroky pro živnostníky. Jestliže tady zaznělo, že jsme tady hýbali s paušály, je potřeba říct i to B. Že jsme tady vrátili to, co vy jste živnostníkům vzali, a jejich rodinám. Dvě a půl miliardy korun jste vzali živnostníkům, protože si nemohli uplatnit slevu na děti a na manželku. My jsme dneska živnostníkům tímto rozhodnutím jednu a půl miliardy zpátky vrátili. Minimálně jednu a půl miliardy. A ta argumentace, že jsme snížili hranici ze dvou milionů korun na milion, tak ta argumentace postrádá jednu zásadní logiku. Protože pokud se bavíme, že výdajový paušál má být pro živnostníka zjednodušením jeho účetnictví ve vztahu k vyměření daně, tak prosím pěkně, řekněme také nahlas, že každý, kdo přesáhne jeden milion korun, je plátcem DPH, a proto, aby platil DPH, musí vést daňovou evidenci, ze které se to DPH počítá. Že tady byl systém, který prostě neměl logiku. A to říkám já jako člověk, který byl 11 let živnostníkem a platil jsem vždycky řádně DPH a dělal jsem účetnictví. A vím, nakolik je to velká zátěž nebo není. Takže je potřeba toto doplnit jasně, aby ty informace byly korektní. A my jsme tady snížili DPH na léky, na knihy, DPH na nenahraditelnou dětskou mléčnou výživu, DPH v případě pokrmů v restauracích, takže minimálně čtyřikrát výrazné snížení DPH, které se projevilo u živnostníků, u podnikatelů, u rodin ušetřením jejich nákladů nebo vrácením toho, co vy jste jim vzali. Takže to pro pořádek a pro korektnost tady je potřeba říci.

A pokud tady pan předseda Stanjura, prostřednictvím pana předsedajícího, hovořil o tom, že KDU-ČSL tady nepodpořilo některé návrhy ve vztahu ke zjednodušení a zlepšení postavení živnostníků, tak já se potom ptám, proč jste nepodpořili např. návrh, který se týkal farmářských trhů? To by bylo také dobré vysvětlit. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama