MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2017 13:50:02

Kdo pomůže obyvatelům Písnice?

Kdo pomůže obyvatelům Písnice?

Odpověď 1. místopředsedy vlády a ministra financí ČR na interpelaci ve věci prodeje bytového fondu Písnice z majetku společnosti ČEZ, a.s. ze dne 22.12.2016 pro PL

 

K Vaší žádosti ve věci urgentní pomoci  obyvatelům bytů dosud v majetku společnosti ČEZ, a.s. v souvislosti s veřejnou soutěží ve věci prodeje bytů na sídlišti Praha – Písnice Vám sděluji následující.

Společnost ČEZ, a.s. je obchodní společností, její akcie jsou obchodovány na veřejném trhu a vlastněny velkým množstvím minoritních akcionářů. Jak jsem již dříve uvedl, nikdo není oprávněn zasahovat do obchodního vedení společnosti ČEZ, a.s. a udělovat nevyžádané pokyny v rámci obchodního vedení.

Společnost ČEZ, a.s. je tedy podnikatelem, jehož primárním úkolem je tvorba zisku a nemůže tudíž zohledňovat sociální aspekty nájemců či svých zákazníků. K tomu především slouží nástroje sociální politiky, které jsou upravené zákonem. V daném případě je třeba připomenout, že jak jsem byl informován přímo dopisem ze strany iniciativy Moje Písnice, nájemníci nemají zájem byty odkoupit za tržních podmínek, ale pouze za cenu zůstatkovou. Takový prodej by byl jednostranným zvýhodněním jen části občanů, na úkor občanů jiných. Musím současně potvrdit, že máme informace od minoritních akcionářů, že v případě, že nebude v rámci prodeje maximalizován zisk, podají žalobu na náhradu škody. Stát tedy nemůže jednat v daném případě ke škodě minoritních akcionářů a ani ostatních občanů.

Ujišťuji Vás, že jsem si od společnosti ČEZ, a.s. osobně vyžádal informace a podklady týkající se veřejné soutěže, a zabývali jsme se i vhodností zvoleného způsobu prodeje, na kterém jsme neshledali nic neobvyklého. Lhůtu v délce pěti měsíců lze dle mého názoru považovat za dostatečnou, a to i pro obce či orgány státní správy v rámci jejich rozhodovacích procesů. Skutečnost, že sociální aspekt byl v podmínkách veřejné soutěže zohledněn pouze v omezené míře, vychází z toho, co jsem uvedl výše, tedy ze skutečnosti, že ČEZ, a.s. není veřejně prospěšnou společností, ale soukromou obchodní společností, která sociální aspekty při prodeji majetku zohledňovat v zásadě nemůže, resp. případně pouze velmi omezeně.

Závěrem uvádím, že Ministerstvo financí je přesvědčeno, že Městská část Praha – Libuš se od samého počátku mohla přihlásit do veřejné soutěže (z právního hlediska jí v tom nic nebránilo) a podle informací poskytnutých společností ČEZ, a.s. byly podmínky veřejné soutěže doplněny o tuto výslovnou možnost pouze z důvodu, aby byly případné pochybnosti jakkoliv nedůvodné ohledně možné účasti Městské části definitivně odstraněny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama