Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2017 8:00:00

Vích (SPD) Nedělní Partie ANO a ODS o obraně aneb mlácení prázdné slámy.

Vích (SPD) Nedělní Partie ANO a ODS o obraně aneb mlácení prázdné slámy.

Hosty nedělní Partie na Primě byl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a členka výboru pro obranu poslankyně Jana Černochová (ODS). Jejich debata nad úrovní naší armády však spíše připomínala vzájemné osočování kdo za současnou úroveň armády může.

Nutno dodat, že na tom mají ANO a ODS lví podíl.

Takže jsme se třeba dozvěděli, že podvýbor pro akvizice od října nezasedal, armáda ke konci roku odstoupila od smlouvy s Českou zbrojovkou na dodávku 2300 neprůstřelných vest, že za navýšení ceny 20 Pandurů o 800 milionů korun mohou již propuštění ministerští úředníci a změněné standardy NATO a že  letos je plánováno na obranu 1,08 % HDP a více to nejde mj. kvůli sociálním výdajům koaličního partnera ve vládě (vloni to bylo 1,04 % HDP).

To vše v kontextu prohlášení nastupujícího prezidenta USA Donalda Trumpa, že Američané poskytnou vojenskou pomoc pouze státům, které si plní své závazky ve výši výdajů 2% HDP na obranu. USA opouští geopolitický zájem nad Evropou a zbývá jí již pouze ten ideologický. Jedním z důvodů je nejen stále více slábnoucí Evropa, která žádné obranné schopnosti nemá, ale i změna priorit zahraniční politiky USA v pozici "celosvětového četníka". Prostě domácích problémů mají zadlužené USA více než dost. Chybí pracovní místa a problémy domácí ekonomiky jsou přeci jenom pro Američany důležitější.

Evropské obranné schopnosti mají pouze jednotlivé státy, které ale vydávají na svou obranu také málo. Evropu čekají letos parlamentní volby ve více státech. Ve Francii, Německu, Holandsku, Rakousku, u nás a zřejmě také předčasné v Itálii.  Po brexitu a pravděpodobném frexitu, v případě volebního úspěchu Marine Le Pen ve Francii, ztrácí EU na tomto půdorysu další smysl. Dva ze zakládajících členů s největšími ekonomikami a tudíž největšími vojenskými schopnostmi a výdaji na obranu budou mimo EU. Na druhou stranu nevyzpytatelné a čím dále více autoritářské Turecko s Erdoganem v čele, jako třetí největší armáda světa a člen NATO, provádí politické tanečky s Ruskem. A to za velkého skřípění zubů v NATO, kde evidentně není shoda nad svou angažovaností a rolí v boji proti ISIL, který se pomalu blíží ke konci. Pomalu ale jistě. Vítězem tak bude nakonec Rusko a Irán. Turecko bude muset "zkousnout" pokračování prezidenta Bašára Asada v roli prezidenta a na druhou stranu jim bude "pomoženo" v boji s Kurdy. Poraženými budou s bolestí ve výrazu USA a EU, kteří pro to udělali málo. EU dala Turecku na zadržování migrantů 6 mld. euro a zorganizovala několik akcí a pochod na podporu bojů o Aleppo a spustila kritiku vedení bojové činnosti ze strany Ruské federace. Veřejnoprávní evropská mainstreamová média se v rámci "politické korektnosti" a mediální masáže nezapomněla vždy v rámci úspěchu bojů vojsk Ruské federace a Syrské armády o Aleppo zaměřit zejména na oběti bombardovaných nemocnic a dětská utrpení, aby tak potlačila vlastní neschopnost k jakékoliv akci v této věci s výjimkou plamenných prohlášení odsuzující humanitární katastrofu jeho obyvatel. Severoirácký Mosul bude také dobyt v řádu měsíců a ISIL přesune své bojovníky dále. S největší pravděpodobností se přesunou s ilegálními imigranty do Evropy a ta by na to měla být připravena. Ta ale evidentně připravena není. Po Evropě se pohybuje 300 tisíc žadatelů o azyl z Blízkého východu a Afriky a nikdo nemá přehled, kde se pohybují. Atentátník s kamionem z předvánočního Berlína si 8 krát změnil identitu, aby byl nakonec dopaden a zastřelen zcela náhodou v Itálii. To hovoří o naprostém selhání bezpečnostních složek nejen v Německu, ale i v celé EU. Německo migrační krizi dlouhodobě nezvládá. Schengen dávno nefunguje a německý ministr vnitra Thomas de Meziére nyní volá po dodržování dublinských dohod, jinak hrozí, že Německo bude do Francie, Itálie a Řecka vracet neúspěšné žadatele o azyl. Inu volby se blíží.

Stále spoléháme na kolektivní obranu NATO ve smyslu Washingtonské smlouvy, přičemž nám zoufale chybí dostupné vlastní síly a prostředky na obranu teritoria. Pokud se nezmění doktrinální dokumenty a koncepce výstavby naší armády tak se ale v systému obrany našeho státu nestane nic. Aktivní zálohy jsou samostatnou kapitolou a jejich plánovaný počet 5 tisíc v roce 2025 je nedostačující.

Stát vydává na obranu málo. V první řadě totiž musíme mít schopnosti se bránit sami  a tak tomu není. Plánovaný nákup pásových obrněných vozidel se opět posunul z roku 2019 na rok 2020. Pásová obrněná vozidla BVP2 jsou od roku 2015 za prahem životnosti. Armáda počítá s akvizicemi ve výši 460 mld. Kč do roku 2025. Zahrnuje však zbytečné akvizice do techniky potřebné hlavně k zahraničním operacím. Některé druhy vojsk dále ztrácí své schopnosti. Podíl mandatorních, investičních a ostatních běžných výdajů MO není dlouhodobě optimální, za což také nese politickou odpovědnost ministr Stropnický.

Je potřeba výdaje státu na obranu zásadním způsobem okamžitě navýšit z koeficientu 1,08 % HDP na minimálně 1,6 % HDP, ale z důvodu dlouhodobého podfinancování jako důsledek předchozích vlád, nejlépe na 1,8-2 % HDP a je potřeba začít přípravu občanů na obranu země formou obnovení základního vojenského výcviku.

Armádu je potřeba zásadním způsobem reorganizovat se začleněním prvků bojové podpory a bojového zabezpečení do mírové organizační struktury unifikovaných mechanizovaných vojsk. Je také potřeba se zabývat intenzivní přípravou na obranu vlastního státu našimi vlastními silami a prostředky a bojem, což je prvořadým úkolem armády. K tomu by měla mít armáda odpovídající lidské, materiální a finanční zdroje. A pokud je nemá, tak je to pouze "mlácení prázdné slámy".

A o tom ta Partie na Primě byla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama