Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2011 19:21:05

Požadavky stomatologů jdou až na hranici vydírání

Požadavky stomatologů jdou až na hranici vydírání

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR a stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové k požadavku stomatologů na hrazení amalgamových plomb pacienty.

Nedávno se veřejnost dozvěděla, že pokud vláda nevyřadí amalgámové plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubních lékařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů hotovost. Tento nehorázný požadavek je odůvodněn tvrzením, že za obyčejnou amalgámovou plombu v hodnotě 400 Kč zaplatí pojišťovna pouze 220 Kč a lékaři to musí doplácet ze svého.
 
Jaká je však skutečnost? Pacienti v zubní ordinaci by měli vždy dostat na výběr, zda chtějí obyčejnou pojišťovnou plně hrazenou tmavou amalgámovou plombu, namíchanou sestrou v ordinaci. Ta je trvanlivá, ale méně estetická. Řada pacientů si ovšem již dnes volí novější a prý kvalitnější dózovanou amalgámovou plombu, která je dodávána už namíchaná v kapslích a pacient si plně zaplatí ze svého od 400 do 1200 Kč. Ještě hlouběji musí sáhnout do své kapsy v případě, že zvolí fotokompozitní bílou plombu, která má ovšem kratší životnost, častěji se drolí a může se pod ní udělat další kaz. Pacient za ní zaplatí od 600 do 1300 Kč.
 
KSČM zásadně nesouhlasí s neoprávněnými požadavky stomatologů, které jdou až na hranici vydírání. Není možné přijmout argumentaci, že si za stav svého chrupu může pouze pacient sám tím, jak dodržuje ústní hygienu. Nelze přece pominout existenci genetické podmíněnosti, negativní účinky léků typu tetracyklinu v dětství, špatně odvedenou práci zubních lékařů v minulosti a samozřejmě také nové poznatky související s trvalým rozvojem medicíny. Vyhrožující stomatologové, nerespektující tyto faktory, si berou pacienty jako rukojmí ve svém boji proti nezodpovědnému chování státu a zdravotních pojišťoven. Stát, bohužel, rezignoval na prevenci a povinnost financovat veřejnou službu, kterou bezesporu zdravotnictví je. Místo toho se snaží celou tíhu i odpovědnost přenést na pacienta, a to nejen v péči o chrup.
 
Pacienti tak mají sanovat špatné hospodaření, rozkrádání, tunelování a korupci polistopadových vlád ze své stále hubenější peněženky přesto, že si platí nemalé povinné veřejné zdravotní pojištění.
 
Tento hanebný postup je pro KSČM nepřijatelný.
 
Soňa MARKOVÁ, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zdravotnictví KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama