ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2017 20:34:00

Zelení představili silný tým odborníků, se kterým chtějí uspět ve volbách

Zelení představili silný tým odborníků, se kterým chtějí uspět ve volbách

Internetový podnikatel a investor Jiří Hlavenka, docentka environmentální ekonomie Naďa Johanisová nebo někdejší šéfka kontroly na Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová patří mezi nezávislé odborníky, kteří posílí odborný tým Zelených.

 Jsou součástí širšího týmu expertů, jejichž rozhled a zkušenosti chtějí Zelení využít pro návrhy konkrétních řešení ve všech klíčových oblastech.

Spolu s týmem odborníků Zelení představili také nové logo strany a sjezd rovněž v sobotu rozhodl o změně zkratky názvu strany ze SZ na Zelení. V novém logu je tak samotné písmeno “Z”.

Složení týmu odborníků zároveň napovídá, že Zelení půjdou do voleb jednotnější než v minulosti. Jeho členy jsou totiž i exprimátor Liberce a zakladatel hnutí Změna Jan Korytář a odborník na problematiku rozvoje chudých regionů Tomáš Tožička, oba bývalí členové Strany zelených.

“Ze všech stran je napadáno to základní, co je výdobytkem listopadové revoluce: Svoboda, lidská a sociální práva, právní stát a demokracie. V módě jsou autoritářští, bezohlední vůdci skrytě napojení na velký byznys nebo přímo jeho vlastníci, kteří víří vášně, naoko hájí “obyčejné lidi”, ale ve skutečnosti zájmy byznysu. My ale víme, že planeta je jen jedna, že lidé jsou si rovni, že nejlepším způsobem dohody je demokratická diskuse a jistou zárukou svobod je právní stát. Chceme žít ve svobodné a sociálně spravedlivé zemi a chceme, aby tato země zůstala v Evropě,” říká předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

“Jako země zaostáváme – ve vzdělanosti, v platech, v přidané hodnotě práce, v čase stráveném v práci, v ochraně životního prostředí, v transparentnosti veřejné správy, ve struktuře energetiky, v legislativě, kde zákony píší lobbistické skupiny od OSA až po exekutory, v budování dopravní infrastruktury, ve vymahatelnosti práva, v ochraně soukromí, ve schopnosti vybírat daně od velkých firem, v boji s vyloučením a chudobou. To musí přestat. Proto místo montoven, fosilního průmyslu a zahraničních koncernů podpoříme dotačními programy technologické inovace a snížením daní start-upy českých podnikatelů s cílem zvýšit přidanou hodnotu práce a tím i mzdy,” dodává předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

S pomocí Johanisové chtějí Zelení prosazovat například daňové asignace nebo ekologickou daňovou reformu, tedy systémové a postupné navyšování poplatků za využívání přírodních zdrojů, které by kompenzovaly např. snížení důchodového a nemocenského pojištění pro fyzické osoby. Prioritami Jiřího Hlavenky jsou tvorba pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou a zamezení netransparentního odtoku kapitálu ze země. Pošvářová má pomoci Zeleným prosazovat například vysokorychlostní trať Praha-Brno.

Ekoložka a agronomka Jana Drápalová, bývalá předsedkyně Strany zelených, bude před volbami mluvčí zelených v ekologických tématech. Zaměří se na odpovědnosti zodpovědného nakládání s půdou a ochranu kvality ovzduší. Expertem zelených na lidská práva, boj s korupcí a migraci je podnikatel a vsetínský zastupitel Michal Berg, k jehož prioritám patří bezplatná právní pomoc pro sociálně slabé obyvatele a zároveň bezpečnost a a ochrana soukromí na internetu. Zdravotnictví má u zelených v gesci lékař a vysokoškolský pedagog Jan Trnka. Chce klást důraz na kvalitní a motivovaný personál a na podporu praktických lékařů i specialistů v regionech.

Zahraniční věci řeší starosta a zastupitel Petr Štěpánek, který byl v letech 1998 až 1999 členem vyjednávacího týmu pro přistoupení ČR k EU. Jeho tématem jsou “zbraně pod kontrolou”, tedy ukončení vývozu zbraní z ČR a ze zemí EU do nedemokratických režimů a nestabilních států v kontextu boje proti mezinárodnímu terorismu. Historička umění Milena Bartlová, podle níž má být umění v majetku státu přístupné v zásadě bezplatně, pak spolupracuje se Zelenými v otázkách kulturní politiky. Zároveň chce podpořit digitalizaci obsahu.

S problematikou místního rozvoje má Zeleným pomoci Jan Korytář, který na sjezdu podpořil výstavbu dostupného a kvalitního bydlení. Zákon o sociálním bydlení, který by lidem nabídl domov místo dávek, zdůraznil jako prioritu Tomáš Tožička, odborník na sociální problematiku. Přehled členů týmu stínování vlády a jejich priorit naleznete ZDE


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama