Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2017 21:18:00

Dojde ke zničení národních parků v Česku?

Dojde ke zničení národních parků v Česku?

České národní parky jsou velkým národním bohatstvím. Musím říci, že ministr životního prostředí Brabec získal mé osobní i politické sympatie rozhodným vystoupením ve prospěch národním parků.

 Ministr Brabec varuje, že po přijetí senátní verze zákona o ochraně přírody, pokud bude potvrzen také poslaneckou sněmovnou, dojde prakticky ke zničení existujících národních parků.

Dojde k jejich postupné průmyslové exploataci, rozkulačení pozemků a podobně.

Nelze pochopit postoj prezidenta Zemana, který zrovna nad tímto jásá. Česko by se přijetím tohoto zákona vydalo proti směru času, do časů pickwikosvkého kapitalismu 19. století. Zničená krajina, zničená příroda a zničení lidé. Postoj většiny senátorů je absolutně nepochopitelný.

Senátoři upravili vládní návrh zákona o ochraně přírody tak, že obcím zvýšili možnosti, jak mohou nakládat se svými územími ležícími v národních parcích. Senát sice neuvolnil podmínky pro prodej pozemků v národních parcích, ale stejně je zásah do původního návrhu zákona zásadní a v podstatě jde proti původnímu záměru návrhu zákona z dílny vlády. Ministr životního prostředí Brabec se spolu s ochránci přírody vyslovil v tom smyslu, že senátní úpravy zákona o ochraně přírody jsou pro národní parky ničivé.

„Poslanci budou v příštích týdnech rozhodovat o tom, zda v České republice budeme mít v budoucnu stávající národní parky se zachovalou přírodou, nebo zda budeme ochranu naší nejcennější přírody deklarovat pouze na oko,“ uvedl ministr Brabec.

Pokud se vedle tohoto národní parky ničivého návrhu zákona podíváme například také na to, že čeští poslanci jako jedni z mála zatím neprojednali klimatickou dohodu z Paříže, kterou schválilo už 125 zemí světa (téměř všechny státy Evropy, včetně všech našich sousedů i zemí V 4), zdá se, že většina českých politiků zkrátka nechápe, jak důležitou roli hraje a bude hrát příroda a životní prostředí.

Přístup k životnímu prostředí, který svými úpravami v zákoně o ochraně přírody předvedli senátoři a který předvádějí poslance v neochotě nebo neschopnosti ratifikovat pařížskou dohodu, Českou republiku vzdaluje vyspělému světu a staví na roveň zemím, se kterými by Česká republika určitě srovnávána být nechtěla…

U senátorů za ČSSD bych očekával, že se budou k závažným ekologickým tématům chovat vysoce odpovědně a opatrně. Zdravou přírodu přece chtějí zejména voliči že střední třídy, a zcela nepochybně hlavně mladí voliči z měst.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama