JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2017 15:14:00

Pravidla pro soudní znalce byla naposledy nastavena před více než padesáti lety

Pravidla pro soudní znalce byla naposledy nastavena před více než padesáti lety

Zelenou dostal zákon o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a zákon o soudních tlumočnících a soudních překladatelích.

Obě úpravy přinášejí posílení kontrol nad znalci a tlumočníky, kladou větší důraz na vzdělání, praxi a jednoznačně definují kvalifikační předpoklady pro výkon znalecké a tlumočnické činnosti.


„Pravidla pro výkon funkce soudního znalce byla naposledy nastavena před více než padesáti lety, kdy zákon o znalcích a tlumočnících vznikl. Námi předložené zákony konečně odpovídají současným společenským a hospodářským poměrům a zároveň kladou důraz na zkvalitnění všech oblastí výkonu znalecké činnosti,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.


Kromě jednotných kvalifikačních požadavků pro vstup do profese bude také posílený dohled nad znalci, znaleckými ústavy i nově zavedenými znaleckými kancelářemi.  Cílem tohoto kroku zvýšit kvalitu znaleckých posudků. Žadatelé budou nově povinně procházet vstupní zkouškou, která prověří jejich všeobecné znalosti o znalectví a základní znalosti procesních právních předpisů i odborné znalosti z oboru, kterému se budou věnovat. Dohledové orgány budou pak náhodně kontrolovat vybrané posudky u každého znalce i kanceláře a to alespoň jednou za pět let. Zpřísněny budou také peněžní pokuty pro znalce.


S ohledem na technologický pokrok budou současné papírové znalecké deníky (evidence) nahrazené elektronickými, zároveň Ministerstvo spravedlnosti vytvoří nový seznam znalců a kanceláří.


Znalcům změna přinese navýšení odměn, a to ze současných 100-350 korun na hodinu na 300 až 550 korun. Podobně tak tlumočníkům budou odměny upraveny na 300-500 korun za hodinu tlumočení a 200-450 za překlad jedné normostrany.


Obě úpravy by v případě úspěšného schválení napříč legislativním procesem měly nabýt účinnosti k 1. lednu roku 2018.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama