Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2017 8:35:00

Nesledujme jen chybovost, ale zaměřme se na skutečné výsledky

Nesledujme jen chybovost, ale zaměřme se na skutečné výsledky

Martina Dlabajová obhájila post místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu.

Evropský parlament se přehoupl do druhé poloviny svého volebního období a to znamená, že nastal čas na změnu. Minulý týden jsme si volili svého předsedu a místopředsedy, tento týden došla řada na výbory.

Pozice v parlamentu se postupně mění jako figurky na šachovnici. Mám proto velkou radost, že se mi podařilo obhájit post místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT). Vnímám to jako ocenění mé dosavadní práce i jako prokázání důvěry ze strany předsedkyně výboru Ingeborg Gräßle, která se rozpočtové kontrole věnuje již několik let. Rovněž si vážím velké podpory ze strany mých kolegů. Je to pro mne impuls pokračovat v mé práci a úsilí.

Být znovuzvolená za místopředsedkyni výboru je ale samozřejmě i závazkem. Práce neustále narůstá, nicméně mě již v dohledné době čeká řada zajímavých zpráv a projektů. Na co se obzvláště těším je prezentace Studie týkající se Střetu zájmů v rámci užívání fondů EU, na které pracuji už od října loňského roku a která bude v únoru zakončena workshopem na dané téma. Střet zájmů je neustále omílaným tématem i v České republice, věřím proto, že se této studii dostane dostatečné pozornosti.

Jako stínovou zpravodajku mne čeká práce na řadě důležitých zpráv. Nálepka „Madam Discharge“ mne neopouští ani letos. V současné době intenzivně pracujeme na zprávě o udělení absolutoria Evropské komise za rok 2015, která navazuje na moji úspěšně obhájenou zprávu předchozího roku. Další zajímavou zprávou obzvláště pro ČR, která byla v předchozím programovacím období s čerpáním evropských fondů na štíru, bude zvláštní zpráva Evropského účetního dvora k uzávěrce programovacího období 2007-2013. V rámci výboru CONT se budu letos na jaře zabývat také tématem zaměstnanosti mladých či podpory malých a středních podniků, na kterých souběžně pracuji v mém druhém výboru pro zaměstnanost a sociální věci. Propojení mých prioritních témat napříč výbory vnímám jako obrovskou výhodu, neboť můžu přispět pohledem z obou perspektiv.

Mé priority v kontrolním výboru zůstávají stejné: smysluplné využívání evropských i národních prostředků, větší zaměření na evropskou přidanou hodnotu a skutečnou výkonnost projektů namísto čistého sledování a porovnávání chybovosti, flexibilní rozpočet zaměřený na výkonnost a v neposlední řadě také lepší informovanost veřejnosti o výsledcích vytvořených díky fondům EU. Nebuďme negativní a nesledujme jen chybovost, ale zaměřme se na skutečné výsledky a přínos konkrétních projektů pro občany, a to jak celoevropských, tak i těch regionálních.

Martina Dlabajová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama