Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2017 16:12:36

Vietnam osvobodil Kambodžu od Rudých Khmerů

Vietnam osvobodil Kambodžu od Rudých Khmerů

Den 5. ledna 2017 poradce dlouholetého kambodžského premiéra Hun Sena uvedl, že názory extrémistů, kteří označili 7. leden jako Den vietnamské agrese jsou vážnou urážkou obětí genocidy ze strany Rudých Khmerů.

Za vlády Rudých Khmerů v Kambodži, která probíhala v letech 1975 až 1979 je počet lidských obětí v důsledku genocidy Pol Potovy vlády odhadován na 3 miliony lidí. Někteří lidé byli vražděni a mučeni, ale většina zemřela v důsledku hladomoru a vyčerpání v zemi, kterou obývalo 7 milionů lidí.

Když Rudí Khmerové začali vyvražďovat pohraniční oblasti Vietnamu, takže na přelomu let 1978 a 1979 Vietnamská socialistická republika provedla odvetný útok proti režimu Rudých Khmerů, který úspěšně svrhli. Rudí Khmerové potom přešli k partyzánské válce, kterou v boji proti Vietnamu podporovali pravicový politici Regan a Thatcherová.

Je zapotřebí položit otázku těm, kteří považují den 7. ledna za Den vietnamské agrese, jestli by nedošlo k ještě větší genocidě ze strany Rudých Khmerů, kdyby nebyla poskytnuta vojenská pomoc ze strany Vietnamu. Těchto extrémistů je zapotřebí se zeptat na otázky:

1) Jak by to tedy v současnosti v Kambodži vypadalo, kdyby nebylo pomoci Vietnamské armády?

2) Kolik milionů lidí navíc by zemřelo v důsledku režimu Rudých Khmerů?

3) A co by provedl, aby osvobodili a zachránili životy občanů od režimu Pol Pota?

Mnoho lidí, kteří přežili genocidu Rudých Khmerů pamatuje osvobození dne 7. ledna 1979 ze strany Vietnamu, takže mohou tuto historii spolehlivě potvrdit. Extrémisté by se těchto lidí měli zeptat, jak se v té době cítili a měli by si přiznat pravdivou historii své země, protože nebýt přítomnosti vietnamské armády, která odstranila genocidní režim Rudých Khmerů, tak by Kambodža dnes vypadala jinak. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama