Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2017 20:34:17

Na jihu Čech nedochází k napětí mezi krajem a dopravci

Na jihu Čech nedochází k napětí mezi krajem a dopravci

Nejsou žádné důvody k tomu, aby na jihu Čech docházelo k napětí mezi krajem a autobusovými dopravci kvůli navyšování platů řidičů.

Nejsou žádné důvody k tomu, aby na jihu Čech docházelo k napětí mezi krajem a autobusovými dopravci kvůli navyšování platů řidičů. Řekl to hejtman Jiří Zimola po setkání zástupců kraje, společnosti JIKORD a přepravců, se kterými má kraj uzavřenou smlouvu. Jednání se uskutečnilo ve čtvrtek 9. února.

O lednovém zvýšení mezd řidičů veřejné autobusové dopravy rozhodla loni na podzim vláda. Uvedení jihočeští dopravci nyní vyčíslili, že je toto navýšení vyjde celkem na 66 milionů korun ročně. „Mohu potvrdit, že zákonné nároky řidičů budou dodrženy,“ řekl Zimola a zároveň dopravce ujistil, že kraj se v souladu s platnou legislativou vynasnaží dostát svým finančním závazkům k zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou.

Dopravci ujištění vedení kraje uvítali

Náměstek hejtmana pro dopravu Jan Kubík v souvislosti s tím připomněl, že na rozdíl od některých krajů nemá Jihočeský kraj legislativní problémy s uzavřením dodatků smluv. „Všichni smluvní dopravci mají desetileté smlouvy platné do prosince 2019,“ upřesnil.

Podle Kubíka přítomní dopravci ujištění vedení kraje uvítali. „Zároveň nás informovali, že zajistí výplatu mezd řidičům autobusů v plné výši dle nařízení vlády do doby uzavření dodatků smluv,“ dodal Kubík.

Kraj v mezidobí před uzavřením dodatků smluv pak provede kontrolu předpokládaného navýšení mezd řidičů u jednotlivých dopravců, aby měl naprostou jistotu o využití prostředků z veřejných zdrojů. „Kategoricky chceme, aby peníze, které mají kraje dopravcům doručit, skutečně skončily na výplatních páskách řidičů,“ zdůraznil Zimola.

Vláda zatím nerozhodla o tom, zda vyhoví požadavkům asociace krajů

Vláda ale zatím nerozhodla o tom, zda vyhoví požadavkům Asociace krajů ČR, se na financování zvýšení mezd podílet. „Nejbližší jednání mezi oběma stranami se uskuteční 20. února a teprve po následném rozhodnutí vlády bude možno říct, jakou částkou bude navýšení platů financovat kraj,“ naznačil Zimola. Doufá přitom, že vláda krajům přispěje významnou částí, protože to byla právě ona, která o navýšení mezd rozhodla.

Poté bude muset krajské zastupitelstvo schválit rozpočtovou změnu, neboť navýšení mezd není zahrnuto do rozpočtu dopravní obslužnosti pro letošní rok. „Teprve následně bude možné aktualizovat příslušné smlouvy s dopravci a zpětně jim doplatit navýšení mezd řidičů s účinností od počátku ledna,“ naznačil Kubík.

Z celkem 11 autobusových dopravců, se kterými má kraj uzavřenu smlouvu, se jich čtvrtečního jednání zúčastnilo 10. Konkrétně: ČSAD Autobusy České Budějovice, GW Bus, Comett plus, ICOM transport (včetně ČSAD Jindřichův Hradec), ARRIVA Praha, Dopravní podnik města ČB, ČSAD STTRANS, Josef Štefl tour a Dopravní podnik města Vlachovo Březí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama