Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2017 12:06:02

Mé odpovědi na otázky

Mé odpovědi na otázky

PŘEPIS ROZHOVORU, KTERÝ SE MNOU UDĚLAL REDAKTOR JAN STERN Z HALO NOVIN


Doufám, že se již občané probudili.

Zániku OKD již asi nic nezabrání. Umírání této kdysi obří firmy začalo s její privatizací do rukou Zdeňka Bakaly a jeho firem. Jak tuto privatizaci vnímáte? Otazníků se kolem ní noří dost.

     Privatizační zlodějny posledních 27 let jsou pomníkem Havla a všech polistopadových vlád Občanského fóra, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, ODA, Zelených, Věcí veřejných, TOP 09, Starostů a nezávislých. V každém koutu České republiky najdete tyto pomníky kapitalismu! Vykradené továrny, opuštěná družstva, zaniklé značky a názvy podniků, které proslavily český průmysl a zemědělství. Je třeba všechny ty Bakaly, Kožené, Dlouhé, Pitharty, Třísky, Ježky, Topolánky, Kočárníky, Dyby, Klause…prostě všechny ty zaprodance kapitálu pohnat k zodpovědnosti a když už ne soudní, tak alespoň lidské! Není přece možné, aby se tito lidé stále pohybovali v politice a ovlivňovali českou budoucnost. Občané, doufám, že jste se již probudili!

Jak dnes hodnotíte podnikatelské angažmá pana Bakaly ve vašem kraji? Čím mu prospěl?

     Čím může zloděj prospět? Snad jen tím, že si lidé začnou dávat pozor a horníci pochopí, kdo dlouhodobě hájí jejich zájmy. Vždyť pouze KSČM se stále snaží bojovat za práva poctivě pracujících, a to nejen sliby na billboardech v předvolebním období.

Ztráty spjaté s útlumem těžby bude nejspíše hradit stát. Vnímáte to jako správné? Že se bývalí majitelé na těchto ztrátách nebudou podílet?

     Stát se musí především umět postarat o své občany a zabezpečit právo na spravedlnost. Nerostné bohatství je stále pod zemí v zásobách fosilních paliv, a proto nesmíme dovolit jejich zničení nebo zaprodání. Jedná se o nenahraditelné bohatství pro budoucí generace a my jsme povinni bojovat za jeho zachování. Ztráty musí zaplatit ti, kdo je způsobili nebo svou nečinností zavinili! Pokud to vlády minulé, současné i budoucí nechtějí pochopit, přijde dříve nebo později revoluce, která tento prohnilých systém smete!

Udělal podle vás stát při jednání o útlumu těžby někde chyby? Jak byste situaci řešil vy?

     Ano, udělal chyby, protože nejednal tak, jak by měl! Nezajímal se o to, zda firma vytváří dostatečné rezervy na útlum a ukončení těžby. Nezajímalo ho, jak je nakládáno se zisky a jak je odváděn kapitál mezi firmami a do zahraničí. Zde selhaly kontrolní mechanismy Ministerstva financí a dalších ministerstev, která mají za povinnost hlídat podnikatelské prostředí a bránit lumpům krást! Já bych v prvé řadě vydal mezinárodní zatykač na Bakalu a vyšetřoval bych ho jako zloděje.

Myslíte, že stát najde pro OKD strategického soukromého investora?

     Stát najde pouze někoho dalšího, kdo bude chtít především rýžovat peníze a ne se starat o národní surovinové bohatství. Celý záměr privatizace byl od samého počátku špatný a členové i voliči KSČM to vědí již přes 25 let a upozorňují na to. Jen je ostatní nechtěli poslouchat, protože byli zaslepeni slibem rovné startovací čáry a možností zbohatnutí pro všechny.

Vláda věří, že propuštění horníci najdou nové uplatnění zejména v nové průmyslové zóně Nad Barborou v Karviné. Nepřijde vám však smutné, že stát musí nejprve pro tuto zónu vykoupit pozemky od – jak jinak – Zdeňka Bakaly? Který tak na situaci ještě jednou vydělá?

     Vytváření nových pracovních příležitostí je správné a podporuji jej. Ovšem při výkupu pozemků pro tyto účely bych se zajímal, jestli neplatím dlužníkovi státu a provedl zápočet oproti dluhu. A Bakala dluží přímo nebo prostřednictvím společností desítky miliard!  

Věříte vůbec, že nové průmyslové zóny jsou tou správnou cestou, jak kraj hospodářsky rozvíjet a vyřešit problém nezaměstnanosti?

Moravskoslezský kraj je hluboce postižen restrukturalizací těžkého průmyslu a potřebuje velké množství pracovních míst pro pracující, kteří jsou zvyklí na těžkou manuální práci za dobré platové ohodnocení. Bláznivé myšlenky některých neziskovek, že rekvalifikují horníky a hutníky na programátory, je v lepším případě nesmyslem a v tom horším výsměchem těmto lidem. Proto ve svém volebním programu pro parlamentní volby 2017 prosazuje KSČM nutnost toho, aby stát přiznal zodpovědnost a řešil tuto situaci tak, aby mladí lidé neodcházeli do Prahy, kde za stejnou práci dostanou mnohem vyšší plat. Je nutné, aby za stejnou práci byl plat v Praze, vÚstí nebo v Ostravě stejný!

Jan Stern
a
Leo Luzar

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama