Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2017 15:47:34

Setkání přátel Miloslava Ransdorfa mladýma očima

Setkání přátel Miloslava Ransdorfa mladýma očima

Praha, Evropský dům (30. ledna 2017) - Hlupáci ho špiní, jak to vidí jiní?

Měl jsem tu čest být nejmladším účastníkem setkání přátel Miloslava Ransdorfa, při příležitosti jednoho roku od posledního rozloučení s touto významnou osobností novodobých dějin komunistického hnutí.

Miloslav Ransdorf byl pro komunistické i levicové hnutí významnou osobností minimálně evropského formátu. Také na této vzpomínkové akci byly přítomny přední osobnosti intelektuální levice v České republice a zazněly i pozdravy ze zahraničí. Úvodní slovo přednesl Miloslavův přítel a místopředseda ÚV KSČM, soudruh Josef Skála. Ten zdůraznil, že jsou přítomni ti, kteří měli k Mílovi nepředstíraný přátelský vztah.

První pozdrav ze zahraničí přednesl soudruh Jaromír Kohlíček, poslanec Evropského parlamentu za KSČM, od předsedkyně Evropské sjednocené levice – Severské zelené levice (GUE / NGL), což je politického seskupení socialistických a komunistických stran v Evropském parlamentu, soudružky Gabriele „Gabi“ Zimmer (Die Linke). Ta se velmi chtěla taktéž této vzpomínky zúčastnit, žel jí to časová vytíženost nedovolila. Ta připomněla, že měl Míla vždy co říct v debatě, i když se mohlo zdát, že již bylo vše řečeno.

Druhý pozdrav ze zahraničí přečetl soudruh Karel Klimša. Tento pozdrav zaslal poslanec Národní rady Slovenské republiky a předseda jejího výboru pro evropské záležitosti, pan Ľuboš Blaha. Ten v úvodu uvedl, že byl pro něj Miloslav Ransdorf celoživotní inspirací. Označil jej jako svého intelektuálního přítele, ocenil za jeho pevnost v názorech a připomněl, že jeho dílo je stále živé.

Soudruh Klimša dále přečetl pozdrav poslance Evropského parlamentu za ČSSD, pana Jana Kellera. Ten zavzpomínal na jejich vzájemné osobní vztahy a dlouholeté přátelství. Na závěr své vlastní vzpomínky s. Klimša vyzdvihl Mílův lidský rozměr.

Další pozdrav a vzpomínku přečetl s. Josef Skála od předního českého lékaře v oboru psychiatrie, pana Ivana Davida. Ten vyjádřil svůj údiv nad tím, kolik talentu se může vejít do jedné osoby.

O další vzpomínky na Mílu Ransdorfa z jeho osobního i profesního života se podělili další významní čeští politologové, historikové, političní kolegové i kolegové z akademické půdy. Vzpomínali například na unikátní jazykové znalosti s. Ransdorfa, kdy byl třeba i schopen provázet Korejce po Vietnamu, nebo o jeho talentu naučit se dokonale cizí jazyk včetně jeho výslovnosti.

K závěru promluvila paní Vlasta Ransdorfová, která Miloslava provázela 25 let jeho životem. Paní Ransdorfová byla potěšena, že účastníci setkání oceňují práci jejího zesnulého manžela.

Nakonec promluvila asistentka s. Ransdorfa, paní Helena Suchá, která zmínila vznik Vzdělávacího centra a knihovny Miloslava Ransdorfa. Tato knihovna sídlí v Praze na adrese Nuselská 39, kde se uskuteční ustavující zasedání členů s následnou tiskovou konferencí a to dne 15.2.2017.

Webové stránky Vzdělávacího centra a knihovny Miloslava Ransdorfa: ransdorf-knihovna.cz

Videozáznam z celého setkání naleznete ZDE V ODKAZE

Vojtěch Mišičák, Komise mládeže KSČM Brno
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama