MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2017 17:31:00

Žádné překvapení se nekonalo

Žádné překvapení se nekonalo

Ministři obrany zemí NATO se setkali poprvé po nástupu nové americké administrativy.

Ministr obrany James Mattis potvrdil, že Spojené státy považují NATO za nepostradatelný nástroj zajišťování obrany Evropy a Severní Ameriky a za nejúspěšnější vojenskou alianci v historii. Silné a jednotné NATO podle něj vyžaduje silné členské země, a to vyžaduje vyšší výdaje na obranu.

S německou kolegyní Ursulou von der Leyen pak ministr obrany podepsal dokument, na jehož základě započne intenzivní spolupráce mezi 4. brigádou rychlého nasazení a německou 10. obrněnou divizí. Půjde především o společný výcvik a sdílení zkušeností

„Takový apel jsme všichni očekávali a já ho považuji za zcela legitimní. I generální tajemník NATO Jens Stoltenberg připomněl závazek ze summitu ve Walesu zvýšit národní obranné rozpočty na 2 % HDP do roku 2025. Žádné překvapení se nekonalo," vysvětluje ministr Martin Stropnický.

?Své kolegy informoval o vývoji českého obranného rozpočtu, který od roku 2015 roste zhruba o deset procent ročně.

Posilování kolektivní obrany východního křídla NATO

Země podílející se na výstavbě posílené alianční předsunuté přítomnosti v Pobaltí a Polsku informovaly o pokroku při výstavbě příslušných bojových uskupení. ?Ministr Stropnický oznámil, že se naši vojáci v roce 2018 zapojí do německého uskupení v Litvě.

„Od ledna do března letošního roku máme v této zemi v rámci společné výcvikové iniciativy Visegrádské skupiny zhruba 150 vojáků, kteří cvičí společně s místními ozbrojenými silami," připomněl Stropnický.

Podpisy dohod se Slovenskem a Německem

V průběhu jednání ministr Stropnický podepsal se svým protějškem Peterem Gajdošem Smlouvu mezi ČR a Slovenskem o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru. Ta upravuje spolupráci v případech, které nelze řešit v rámci systému protivzdušné obrany NATO, ale také při výpadku schopností jedné ze zemí. Piloti by tak mohli zasahovat třeba proti letadlu v rukou teroristů ve vzdušném prostoru obou států.

„Smlouvu teď musí ještě schválit parlamenty obou zemí a podepsat prezidenti. Platit by mohla od poloviny letošního roku," doplňuje ministr Stropnický.

S německou kolegyní Ursulou von der Leyen pak podepsal dokument, na jehož základě započne intenzivní spolupráce mezi 4. brigádou rychlého nasazení a německou 10. obrněnou divizí. Půjde především o společný výcvik a sdílení zkušeností.

„První společné cvičení plánujeme na podzim v Německu," upřesnil Martin Stropnický. Stejnou dohodu podepsal s německou ministryní také rumunský ministr obrany.

Hrozby z jihu

Ministři během jednání schválili parametry nově zřizovaného regionálního centra pro jih v rámci Velitelské struktury NATO. Vznikne v italské Neapoli a jeho hlavní náplní práce bude analýza a vyhodnocování hrozeb přicházejících z jihu a koordinace aliančních aktivit na jižním křídle.

O adaptaci velitelské struktury NATO a posilování alianční obranyschopnosti ministr Stropnický hovořil během bilaterálního jednání s vrchním velitelem aliančního velitelství pro transformaci generálem Denisem Mercierem.

Kybernetické hrozby

Jedním z důležitých bodů ministerské schůzky byla také problematika kybernetické obrany. NATO v této oblasti rozvíjí spolupráci s EU, která zahrnuje pravidelnou výměnu informací.

Ministr Stropnický upřesnil, že řada států je vystavena systematickým útokům. Této doméně je proto potřeba věnovat maximální pozornost.

Globální koalice proti ISIL

Na jednání ministrů obrany zemí NATO navázalo zasedání Globální koalice pro boj s tzv. Islámským státem. Ministr Mattis potvrdil kontinuitu amerického angažmá v této oblasti.

Jednotliví ministři se shodli, že dosavadní přístup koalice zejména v Iráku je velmi úspěšný, což je především důsledkem spolupráce s místními silami. Následný stabilizační proces ale bude ještě dlouhý a náročný.

Česká republika v rámci boje proti Islámskému státu vyslala do Iráku Letecký poradní tým, který působí na základně Balad, a tým zdravotníků, jejichž působištěm je základna Ain Asad.

Naposledy minulý rok Česko poslalo do Iráku miliony kusů munice, darování dalších kusů se připravuje. Zvažuje se také vyslání dalších instruktorů a léčba raněných Pešmergů v ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama