Bc. Julie Hodečková

  • SZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2017 11:06:25

Výměna zkušeností přispěje ke snížení emisí

Výměna zkušeností přispěje ke snížení emisí

Moravskoslezský kraj se zapojil do projektu “RESOLVE - Udržitelná mobilita a přechod k nízkouhlíkové ekonomice služeb”, jehož partnery jsou Erasmus University Rotterdam, (Holandsko) a města Roermond, Reggio Emilia, Manchester, Maribor, Växjö a další

Projekt RESOLVE v našem regionu navazuje na úspěšný mezinárodní projekt PIMMS CAPITAL z roku 2012, do kterého se kromě Moravskoslezského kraje zapojila také Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Statutární město Ostrava, Statutární město Opava a Koordinátor ODIS. Cílem projektu bylo zlepšení dopravní situace ve velkých městech a odklon od individuální automobilové dopravy k jejím ekologičtějším formám. Partneři sbírali zkušenosti v zahraničí - Birminghamu, Stockholmu a Limericku. Jejich následné projektové záměry byly zafinancovány z programu ROP Moravskoslezsko.

Unikátní projekt RESOLVE umožní partnerům výměnu zkušeností s konkrétními opatřeními v jednotlivých městech, které přispívají ke snížení emisí oxidu uhličitého a dalších látek, znečišťujících ovzduší. Projekt je spolufinancován z operačního programu INTERREG EUROPE.

Z průzkumů vyplývá, že  lidé v EU využívají pro cesty za nákupy v  64 % procentech auto a téměř 100 % zboží se přepraví motorovými vozidly. Cesty za obchodem a doprava zboží tak přispívají k celkovému množství emisí, vznikajících v odvětví dopravy. To jenom podtrhuje nutnost přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku v souladu s cílem Evropské unie. Reálně to znamená motivovat veřejnou správu, podnikatele, ale i občany k využívání nových přístupů pro dosažení udržitelné a energeticky efektivní mobility osob a zboží (např. například rozšířením stání pro kola u obchodů, bezpečným napojením supermarketů na síť cyklostezek a chodníků pro pěší, lepší dostupnost obchodů městskou hromadnou dopravou či zlepšení logistiky dopravy zboží do obchodů apod.).

Projekt RESOLVE se zabývá současně dvěma aktuálními tématy evropských měst: poklesem v sektoru maloobchodu a rostoucí potřebou udržitelné mobility v městských oblastech.

Prostřednictvím úzké spolupráce s místními subjekty mohou partneři projektu zlepšit nástroje místní a regionální  politiky a využít nové investice prostřednictvím nástrojů politiky Evropského fondu regionálního rozvoje a místních plánů pro snižování emisí uhlíku generovaných dopravou související s maloobchodem v centrech měst. Zároveň mohou podpořit zaměstnanost (cykloservis, půjčovna kol) i přispět k růstu místní ekonomiky a maloobchodu  (akce “na kole za nákupem”, atd). Díky identifikaci, výměně a přenosu osvědčených postupů a metodik projekt podpoří místní strategie udržitelné dopravy a začlenění plánů udržitelné městské mobility v rámci politiky soudržnosti EU.

Další informace: www.interregeurope.eu  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama