JUDr. Ing. Miloslav Ludvík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2017 10:46:00

Nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let

Nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 22. 2. 2017 k návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

 Dámy a pánové, dobrý den, vážený pane předsedající.

Vzhledem k tomu, že předložený návrh byl v tomto plénu probírán již dvakrát, tak bych pouze chtěl zdůraznit, že cílem tohoto návrhu je zajistit spravedlivější rozdělení pojistného na veřejného zdravotní pojištění mezi zdravotní pojišťovny v závislosti na nákladnosti jednotlivých pojištěnců. Předložený návrh počítá se zavedením takzvaného farmaceuticko-nákladových skupin, anglicky je to Pharmacybased Cost Groups, ve zdravotnictví tomu říkáme PCG, což umožní v rámci přerozdělování pojistného zohlednit vyšší výdaje zdravotních pojišťoven, které jsou spojeny s vyšší nákladovostí chronických pacientů. (Ministr dále reaguje na přílišný hluk v sále.) Já předpokládám, že některého z vás se to bude jednou i týkat.

Jde v podstatě o to, že dneska se přerozděluje pojistné mezi zdravotními pojišťovnami tak, že každý pojištěnec podle věku má určitou hodnotu. Samozřejmě čím mladší, u dětí ne, ale řekl bych, že nejnižší hodnotou, nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let. Přes 50 let to začíná vzrůstat a potom u lidí seniorského věku se to dostává do vyšších a vyšších skupin. To znamená, že na ně dostávají pojišťovny více peněz a my k tomu přidáváme ještě hledisko chronicky nemocných. To znamená, že ještě zdůrazňujeme, že pokud je někdo chronicky nemocný, tak na něj ta pojišťovna dostává více peněz.

V rámci druhého čtení nepadl jiný pozměňovací návrh než pozměňovací návrh výboru pro zdravotnictví, kterým se odkládá účinnost návrhu o jeden kalendářní rok a zároveň se aktualizují koeficienty obsažené v přechodných ustanoveních tak, aby se vycházelo z dat pro rok 2015. Tento pozměňovací návrh Ministerstvo zdravotnictví podporuje.

Dámy a pánové, díky za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama