ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2017 17:47:17

Trojský kůň zvaný registr smluv

Trojský kůň zvaný registr smluv

Článek analyzuje současnou podobu registru smluv a zároveň vysvětluje, proč jsem (i celý poslanecký klub KSČM) podpořil vyjmutí státních firem z registru smluv.

 Poslanecká sněmovna se po dlouhé odmlce zabývala zákonem o registru smluv. Ten říká, že v registru smluv mají být smlouvy nad 50 tisíc korun, které uzavře například ministerstvo, státní podnik a další státní instituce. Poslanecký klub KSČM podpořil vyjmutí všech státních, obecních a krajských podniků z registru smluv. Rovněž jsme podpořili návrh, který do registru smluv nově zařazoval příjemce státních dotací – zejména neziskových organizací a nadací, kde mizí mnoho peněz a stává se z nich často velký byznys. Tento návrh ale bohužel nebyl přijat.   Pokud jde o první věc, tak ze zákona o registru smluv jsou vyjmuty veškeré státní podniky, které přináší zisky do státního nebo místního rozpočtu. V registru smluv totiž nemají co pohledávat, protože pokud v registru nezveřejňují smlouvy soukromé korporace, tak státní rovněž nemají. Druhý a podstatnější důvod jejich vyjmutí ze zákona je ten, že zveřejněním smluv se oslabuje jejich pozice na trhu.    Registr smluv jako takový není protikorupčním zákonem, ale je pouze dílčím nástrojem pro kontrolu nakládání s veřejnými prostředky. Pokud nemáme funkční zákony o zadávání veřejných zakázek, zákon o finanční kontrole veřejných financích a zákon o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, tak registr smluv nic nezachraňuje. Ten jen ukazuje na problém, že ve společnosti je „něco“ špatně nastaveno. Pokud je tedy nějaká smlouva nevýhodně uzavřena, tak se ukazuje, že je problém na začátku procesu. Registr smluv je tedy dodatečná kontrola na konci procesu. Otázkou zůstává, jak poznáte, že ta či ona smlouva je uzavřena nevýhodně? Jako naprostý laik to nepoznáte. Na to právě hrají soukromé korporace, které si platí různé analytiky a právníky, kteří se prohrabují nepřeberným množstvím uzavřených smluv, které jim poskytuje registr smluv.   Registr smluv je tedy nástroj pro soukromé korporace a soukromý či nadnárodní kapitál, který se snaží oslabit pozice národních podniků. Jak je poté takto oslabený národní nebo obecní podnik oslaben, tak je dán všanc privatizaci. Je totiž označen za nevýhodný a použije se tvrzení, že soukromá společnost jeho práci nahradí efektivněji. To je ale pouze iluze. Soukromému kapitálu vždy šlo o to, aby se celý státní sektor zprivatizoval a stát nic nevlastnil. Já jako zastánce silného státu chráním státní podniky proti dopadům globalizace. Registr smluv právě oslabuje pozice státem vlastněných podniků.   Na závěr se podívejme, kdo tlačí na to, aby v registru smluv zůstaly státní a obecní firmy? Je to Rekonstrukce státu, která je placena soukromým kapitálem. Tváří se jako nestranná organizace. Vůbec tomu tak není. Tato organizace tvrdě hájí zájmy soukromého a nadnárodního kapitálu proti státním zájmům. Hnutí ANO je „hlásnou troubou“ této na oko neziskové organizace. Tady je vidět, že registr smluv je dalším nástrojem plíživé privatizace našeho státu. Tato privatizace se zřejmě chystá po letošních volbách, pokud je vyhraje Hnutí ANO.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama