Viktor Lošťák

  • SaS
  • Bystrc
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2017 19:27:57

Multikulti výuka dostala ránu od ministryně

Multikulti výuka dostala ránu od ministryně

Kateřina Valachová, ministryně školství, dala ruce pryč od multikulturního programu EDISON na základních školách. Podle ní ministerstvo o EDISONu nic neví.

Vyjádření ministryně Valachové mění výrazně situaci. Ve sporu kolem programu EDISON se až dosud ředitelé mohli odvolávat na dokumenty ministerstva. Nyní ale ministryně odmítá za multikulturní EDISON převzít odpovědnost, podle ní jsou zcela odpovědni jen ředitelé škol. To bude v důsledku znamenat, že EDISON přestává být plánovanou a schválenou součástí výuky, a stává se volitelným programem, stejně jako třeba dětský den. Otázka, zda je EDISON legitimní součástí výuky, se tím stává nezodpovězenou a otevírá se dokořán prostor pro hledání odpovědi. Jinými slovy, nyní lze EDISON přezkoumávat.


Protože ministerstvo o EDISONu nic neví, není nijak jisté, že tento program je vůbec v souladu s těmi partiemi, kde osnovy škol mluví o multikulturalismu. Jestli správně ministryni chápu, program EDISON nemá žádný atest či kladné posouzení ministerstva. Je to prostě jakýsi program, který má napsáno „multikulti“ na webové stránce, a je na ředitelích škol, aby na vlastní odpovědnost posoudili, jestli je to málo nebo dost. Vážnou otázkou je, jak budou řešeny spory. Jestliže si budou rodiče stěžovat u zřizovatele školy, bude muset jedna každá obec takovou stížnost řešit. Podle názoru tajemníka úřadu je kompetentní k řešení stížností jen zastupitelstvo. To může vést k situaci, že každá škola s programem EDISON povede k jednomu projednávání stížností na zastupitelstvu. V dnešní citlivé době je to docela pravděpodobné. A i kdyby k tomu došlo jen v polovině případů, znamená to docela problém.

Ale nemusíte se bát, není to váš problém. Je to problém AIESECu. Jestliže si obce uvědomí, že mít na své škole EDISON znamená projednávat stížnost na zastupitelstvu, asi vysvětlí ředitelům škol, že není doba na podobné programy. Případně, což je rozumnější, vysvětlí ředitelům, že je třeba EDISON kompenzovat i přednáškou v realističtějším světle. Skoro se zdá, že odpůrci multikulti indoktrinace dosáhli významného úspěchu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama