ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2017 22:10:50

Politický styl

Politický styl

Rád bych se stručně a na základě ověřitelných faktů vyjádřil k části rozhovoru místopředsedy SPD pana Radima Fialy, který poskytl Parlamentním listům.

Rád bych se stručně a na základě ověřitelných faktů vyjádřil k části rozhovoru místopředsedy SPD pana Radima Fialy, který poskytl Parlamentním listům 24. února 2017 a který se mimo jiného týká spolupráce v krajských zastupitelstvech, rozhodování o strategii v nadcházejících parlamentních volbách a programu do těchto voleb.

Spolupráce v krajských zastupitelstvech

Předesílám, že máme zájem pokračovat ve spolupráci v krajských zastupitelstvech. Naše koalice SPD – SPO byla úspěšná v 9 krajích, kde máme každá strana shodou okolností stejný počet mandátů, a to 16. V Ústeckém kraji je naše koalice v krajské vládě, pouze v Karlovarském kraji se nepodařilo po úspěšných krajských volbách dohodnout společný klub a SPO je v tamní krajské vládě bez SPD.

Je nabíledni, že když jdeme samostatně do podzimních parlamentních voleb, v nichž budeme soutěžit o podobný elektorát voličů, je spolupráce v krajích ohrožena a bude daleko obtížnější. Naši krajští zastupitelé jsou ti nejkvalitnější lidé, platí to jak pro SPO, tak pro SPD a většina z nich také bude na čelných místech kandidátek do parlamentních voleb a tudíž proti sobě.

Jak to bylo po krajských volbách

Po vyhodnocení úspěšných krajských voleb přijalo předsednictvo SPO usnesení, ve kterém jsme nabídli koaličnímu partnerovi pokračovat ve spolupráci i v parlamentních volbách. Ve spolupráci nikoliv jako koalice, ale SPD s naší podporou. Vedle oficiálního usnesení proběhlo těsně po krajských volbách oficiální jednání s předsedou a místopředsedou SPD s nabídkou pokračující spolupráce do parlamentních voleb.

Následovala 19.11. 2016 celostátní konference SPD, na které delegáti přijali jednomyslně usnesení jít do parlamentních voleb samostatně. Vysvětlení naší pozice nám umožněno nebylo, neboť jsme pozvánku na byť jen krátkou účast na konferenci SPD neobdrželi.

Jak je to s programem

„Na úrovni celostátní politiky jsme v řadě věcí programově vzdáleni – například ve vztahu k EU nebo v postoji ke zvyšování daní. SPD je pro Czexit a proti jakémukoliv zvyšování daní. Proto konference SPD rozhodla o samostatné kandidatuře.“ – tolik pan místopředseda Fiala v rozhovoru pro PL. Zde musím uvést, že ani o jednom, ani o druhém tématu, který údajně rozhodl, jsme žádnou diskusi nevedli. Nakonec na ni ani vzhledem k rychlému termínu konference SPD pár dní po krajských volbách a na ně navazujících jednáních o skladbě krajských koalic, obsazení výborů a komisí zkrátka nebyl čas a můj dojem je, že to je ze strany SPD jenom záminka.

Politický styl

Sečteno a podtrženo, každý má svůj styl a strategii. Styl SPO a můj osobní je ten, že i v politice by měla platit určitá solidnost. Minimálně alespoň neházet na druhého svoje bláto. Závěrem chci zdůraznit, že toto vyjádření, tedy reakce na část rozhovoru pana místopředsedy SPD Fialy ke shora uvedeným tématům, ve kterém mně uvádí,  není v žádném případě pláčem či steskem nad nepokračující spoluprací v úspěšném politickém projektu, ale uvedením faktů na pravou míru k posouzení těch, koho to zajímá. Nic víc, nic míň.

Jan Veleba, předseda SPO

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama