Ing. Martin Charvát

  • ANO 2011
  • Pardubice
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2017 14:45:00

Město představí vizi pro pravý břeh Labe

Město představí vizi pro pravý břeh Labe

Pardubice již mají rozpracovaný koncept územní studie pro pravý břeh Labe, řešící budoucnost území mezi řekou Labe a sídlištěm Polabiny od mostu kapitána Bartoše po Kunětickou ulici.

 Atelier momentura, který studii pro město zpracovává, představí 14. března rozpracovaný koncept veřejnosti. Závěry z tohoto veřejného setkání budou použity při dokončení návrhu.

Studie má skloubit všechny hodnoty, limity a záměry v území. Řešit má především vegetační prvky, cestní síť, přístupy k vodě, občanskou vybavenost, mobiliář a informační systém.

„Tato lokalita byla v rozvoji města dlouho opomíjena. Jsme přesvědčeni, že zelené plochy na pravém břehu Labe musí být řešeny koncepčně s vědomím celku tak, aby byla dokonale využita jejich významná městotvorná funkce. Studie navrhne principy využití rekreačního potenciálu území s maximálním respektováním jeho klidového a přírodního charakteru,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Územní studii pro pravý břeh Labe připravují společně město Pardubice a Městský obvod Pardubice II. Zadání studie vzniklo mimo jiné i na základě několika setkání s veřejností v minulých letech a z nich vzešlých poznatků o tom, co by lidé v blízkosti svých domovů uvítali. Prvním krokem k přeměně tohoto území by mělo být vybudování venkovního relaxačního centra v Lonkově ulici. Na ploše dvou hektarů má vzniknout přírodní relaxační centrum pro všechny věkové kategorie. "Cílem projektu Relaxační centrum Lonkovka je vybudování bezpečného a příjemného prostoru, který bude sloužit k aktivnímu odpočinku i relaxaci všem generacím obyvatel města. Tam kde je dnes v podstatě pustá, pouze dvakrát ročně sekaná louka, má šanci vzniknout místo s rozličnými herními prvky a multifunkčním hřištěm pro relaxační aktivity všech generací a s malým zázemím a kavárnou,“ řekl starosta MO II Radek Hejný.

Územní studie ale bude řešit rozvoj zeleného pásu na pravém břehu Labe od zdymadla, až k mostu kpt. Bartoše, tedy poměrně málo využívané zeleně téměř v centru města. Tyto plochy by měly být postupně kultivovány a měly by sloužit k relaxaci a odpočinku obyvatel. Jejich návštěvnický potenciál je ohromný, jen v přilehlém sídlišti Polabiny, které je největším sídlištěm v Pardubicích, žije na 20.000 obyvatel. „Předmětem studie, která bude podkladem pro rozhodování v území, není v žádném případě návrh jakékoliv zástavby na těchto plochách. Měla by přinést tipy na další aktivity tak, aby bylo možno, ve spolupráci s městským obvodem Pardubice II, připravit koncepci toho, jak by se toto rekreační území mělo rozvíjet a jak by mělo jednou vypadat. Ze studie musí být zřejmé, že se zde neplánuje bytová ani jiná výstavba, která by byla v rozporu s územním plánem. Ten toto území charakterizuje jako zelenou plochu,“ zdůraznil primátor Charvát.

Veřejné setkání, na kterém bude představen rozpracovaný koncept Územní studie pravý břeh Labe – Polabiny, se uskuteční 14. března od 16:00 do 18:00 v sále objektu Archa v Polabinách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama