plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2017 13:36:27

Ostrava: jubileum, výstavy, dotace

Ostrava: jubileum, výstavy, dotace

Ostrava slaví 750 let od první písemné zmínky o městě. Ta se objevila v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku 29. listopadu 1267 a týká se dnešní Moravské Ostravy, historického středu moravskoslezské metropole.

Ostrava slaví 750 let od první písemné zmínky o městě. Ta se objevila v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku 29. listopadu 1267 a týká se dnešní Moravské Ostravy, historického středu  moravskoslezské metropole.

 Program oslav je pestrý a zatím se setkává s mimořádných  zájmem.  Výstavu Ostravského muzea Korunovační klenoty v dějinách světa  si denně přichází prohlédnout na 600 lidí. Od jejího zahájení v prosinci ji vidělo v polovině února takřka 13 tisíc návštěvníků. Protože výstava končí 5.března, nezdá se být přemrštěný odhad 20 000!  

 Na výstavě je k vidění 81 kusů unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy, Asie, Ameriky a Afriky. Expozice je zapůjčena z nejslavnější světové sbírky korunovačních klenotů trvale umístěné v trezoru firmy Juwelier Abeler v německém Wuppertalu a veřejnosti nepřístupné. V takovém rozsahu jako v Ostravském muzeu je představena úplně poprvé.

Výjimečné místo mezi exponáty zaujímají čtyři koruny, které měl právo nosit na své hlavě císař a český král Karel IV. Mezi dalšími exponáty je Svatoštěpánská koruna Uherského království, rakouská císařská koruna, jablko a žezlo Rudolfa II., koruna francouzského krále Ludvíka XV., několik korun a vavřínový věnec Napoleona I. Do exotických zemí nás zavádí koruna Siamského království, koruny dynastie Pahlaví či etiopského císaře Menelika II., nechybí replika zlaté koruny Inků. K vidění je celá škála korun prezentujících dosud vládnoucí panovníky Velké Británie, Nizozemí, Dánska a Švédska.

Dotace do konce dubna

Oficiálních  akcí bude u příležitosti jubilea celá řada, prostor se dává i  dalším iniciativám. Speciální grantové schéma na podporu menších akcí věnovaných historii města a jeho osobnostem, které uspořádají městské obvody, instituce, školy, kulturní a společenské organizace  je vyčleněno celkem 850 tisíc korun /maximálně 50 tisíc na jeden projekt/. O poskytnutí dotací, příspěvků a transferů rozhodnou orgány města nejpozději do konce dubna 2017. Projekty musí být ukončeny nejpozději  do 31. prosince 2017.

Putování po obvodech

Všechny ostravské městské obvody /celkem  23/ navštíví postupně  výstava nazvaná „ Od Petřkovické Venuše k Dolní oblasti.“   V lednu  byly  informační obrazové panely / čtyři  jsou vyhrazeny historii města a jeden důležitým dějinným událostem na území dané městské části vystaveny  v Petřkovicích a ve Vítkovicích.  V současnosti/v únoru/  jsou  k vidění v Michálkovicích a Krásném Poli.

V Michálkovicích   například  panel věnovaný městskému obvodu prezentuje Národní kulturní památkou Důl Michal a připomíná  místní židovskou  obec, a to prostřednictvím židovského hřbitova ze začátku 20. století.

Mezi daty ilustrujícími historii Krásného Pole může zaujmout rok 1938, kdy byla obec po Mnichovu  začleněna k Sudetské župě, nebo rok 1980. Kdy  zahájilo provoz Planetárium Ostrava jako samostatné vědecko-výzkumné pracoviště Vysoké školy báňské.

 V březnu se přestěhuje výstava  do Hrabové a Svinova.

I na sociálních sítích

 Na adrese http://ostrava750.cz/  jsou speciální webové stránky, na nichž návštěvníci najdou informace o oslavách, pozvánky na akce, stručnou historii města i vzpomínky pamětníků

Sekce Aktuality nabízí zprávy týkající se výstav a dalších akcí k 750. výročí, bude také informovat o zahájení soutěže pro veřejnost..

V sekci  Vzpomínáme ožívají příběhy pamětníků z doby předválečné, z období II. světové války, poválečných let i novější historie a jsou zajímavým počtením pro všechny, kteří se zajímají, jak se ve městě  žilo, co se kde nacházelo a jaké změny se tu udály.

Sekce  Fakta nahlíží fotografiemi se základními informacemi do dávné i novější historie města.  Otevřít si tu můžete i kreslený „filmeček“ o historii města s kresbami ztvárněnými dětskou rukou a kouzelným komentářem.

Webové stránky k 750. výročí jsou propojeny se sociálními sítěmi – s Facebookem a Twitterem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama