Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2017 19:04:00

Potřebujeme spíše lepší nemocnice než obrovskou armádu

Potřebujeme spíše lepší nemocnice než obrovskou armádu

Je zajímavé, že obvykle silně prounijní lidovci najednou přicházejí na veřejnost se sdělením, že chtějí (nesporně jako vládní strana prakticky s kýmkoli a v jakékoliv vládě), aby Česká republika do roku 2022 vydávala na obranu dvě procenta HDP.

 To by v dnešním ekvivalentu, kdy na vojenské výdaje odchází z českého rozpočtu zhruba jedno procento, a výdaje na obranu v rozpočtu absolutně činí dvaapadesát miliard korun, znamenalo nárůst na více než dvojnásobek, tedy na více než sto miliard korun, a to s ohledem na to, jak poroste HDP.

A pokud by Česká republika měla dosáhnout dvou procent výdajů na obranu již v roce 2022, musel by armádní rozpočet každoročně růst ještě rychleji než současným už tak velmi prudkým tempem každý rok plus deset procent.

S vysokým rozpočtem pro armádu by k omezení výdajů docházelo v oblasti zdravotnictví, školství, ve sféře sociálních služeb, kultuře i jinde. Foto acr.army.cz To bude ovšem znamenat, pokud se lidovci stanou vládní stranou spolu s dalšími stranami „militaristického zaměření“, že se budou muset omezit výdaje v jiných oblastech ve prospěch výdajů na armádu a na zbraně. K omezení nebo k pomalejšímu růstu výdajů bude docházet v oblasti zdravotnictví, školství, ve sféře sociálních služeb, kultuře i jinde. Lidovcům je to ale zřejmě jedno.

Americký prezident Trump chce pro zbrojařské koncerny větší zakázky, tak ho poslechněme! A že to nechtějí lídři Evropské unie a varují před možným poklesem potřebnějších výdajů v oblastech jako je vzdělávání a školství, zdravotnictví, sociální sféra, to už lidovce jaksi nezajímá. Ve Washingtonu začalo pršet a lidovci, i když u nás momentálně neprší, zkrátka otevírají paraplata…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama