Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2017 20:59:00

Každý má odpovědnost za svoji růži, ať je to hejtman, ať je to primátor

Každý má odpovědnost za svoji růži, ať je to hejtman, ať je to primátor

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Karlovarského kraje

Vážená paní hejtmanko, dámy a pánové,

úvodem bych chtěl ze srdce poděkovat paní hejtmance a jejímu týmu za skvělou organizaci mé návštěvy. Poznal jsem v paní hejtmance velmi sympatickou, velmi inteligentní a také průbojnou ženu, což dokáži hned teď jednou ilustrací. Když byla paní hejtmanka starostkou Horního Slavkova, a to po dobu sedmi let, řešila problém neplatičů nájemného tím, že jim nechala zazdít vstupní dveře do jejich bytů. V důsledku toho platební morálka těchto neplatičů vzrostla o osmdesát procent. Myslím si, že toto je impuls, který je dobré přenést i do některých dalších měst, která se potýkají s obdobným problémem.

Samozřejmě, že když přijíždí prezident do jakéhokoli kraje, tak nemá pouze rozdávat knížecí rady, a má se alespoň svým malým dílem pokusit tomuto kraji konkrétně pomoci. Já jsem už na zasedání krajského zastupitelstva upozornil na to, že v době, když jsem byl předsedou vlády, dostal od vlády společně Ústecký a Karlovarský kraj patnáct miliard korun jako dotaci jednak na zahlazení důlních škod, ale také na obecnější účely. Dnes jako prezident nemohu rozdávat miliardy, ale přinesl jsem alespoň paní hejtmance písemné potvrzení od jednoho ruského investora, že se zavazuje v té nejzadluženější obci Prameny investovat dvacet jedna milionů korun. Protože jsem některými přihlouplými novináři i politiky považován za agenta Vladimíra Putina, tak ať z toho obec Prameny alespoň něco má. I když se obávám, že Vladimír Putin o tom vůbec neví.

Zadruhé, protože je tady strádající objekt lázní Kyselka, setkal jsem se vcelku nahodile na jednom setkání s panem Pasqualem, majitelem Kyselky, a po delší diskusi před asi patnácti svědky mně pan Pasquale slíbil, že Kyselku opraví. Pravda je, že neřekl termín. To tedy musím objektivně uznat, ale slíbil, že ji opraví, za úplatu, která z mé strany spočívala v tom, že mu tam přestřihnu pásku a Kyselku rád navštívím. Kdyby se to podařilo, tak by místo lázeňského trojúhelníku zde mohl vzniknout opět i lázeňský čtyřúhelník.

Zatřetí, když jsem pro změnu agentem Číny, jak jsem se o sobě také dočetl, tak v každém případě jsem rád, že jak v Sokolově, tak v Chebu začínají Číňané investovat, a již nyní tam vytvořili prvních pět set nových pracovních míst, a protože jsme v kraji, který je slavný svým lázeňstvím, ale i cestovním ruchem obecně, tak věřím, že dojde k přílivu čínských turistů a čínských pacientů. Jak jistě víte, vznikly teď tři nové letecké linky z Číny. Pro srovnání Vídeň má zatím jenom jedno letecké spojení s Čínou.

Těším se na návštěvu do Spojených států a samozřejmě, že se budu snažit, aby sem přicházeli i američtí turisté, američtí podnikatelé a případně američtí pacienti. Pro vaši informaci, před několika měsíci jsem na jeho žádost přijal šéfa General Electric, protože se zde jedná o výstavbě továrny na výrobu leteckých motorů, což je investice s vysokou přidanou hodnotou, takže, jak vidíte, snažím se aplikovat strategii všech azimutů a nesoustřeďovat se pouze na jednu zemi.

Paní hejtmanka vyčerpala téměř všechna témata, o kterých bych jinak mluvil i já, takže chci věřit, že až přijedu do Karlovarského kraje, ať už jako prezident, nebo jako penzista, tak že konečně problém Císařských lázní bude vyřešen, protože někteří novináři, málo informovaní, tvrdili, že objekt je v majetku krajského úřadu. Je to pravda, ale až od jednadvacátého února tohoto roku, před tím byl v souběžném majetku města. A nerad slyším neustálé výmluvy, když přijedu do Karlových Varů, kdy konečně opravíte Císařské lázně. Totéž se týká prázdného bazénu u Thermalu. Já vím, že je to státní majetek, ale vždy jsem citoval Saint-Exupéryho, každý má odpovědnost za svoji růži, ať je to hejtman, ať je to primátor.

A zcela závěrem, protože jsem zvyklý plnit své sliby, plním slib, který jsem dal starostovi Mariánských Lázní. Prohlašuji, že Mariánské Lázně považuji za nejkrásnější město Karlovarského kraje.

Děkuji za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama