Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2017 2:03:00

Úkolem škol není zajistit výdělek prodavačům v bufetu

Úkolem škol není zajistit výdělek prodavačům v bufetu

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Já se omlouvám, že vystupuji podruhé, není to mým zvykem, ale vzhledem k tomu, že mám diagnózu "učitelka", tak mi to jistě odpustíte. Víte, na zdravou výživu možná my, ženy, koukáme trochu jinak. Jednak držíme tu "tajli" a jednak přivádíme na svět děti. A můj první pohled na zdravou výživu byl v době, kdy v obchodě byl hrách, čočka, velmi dobře oloupaná rýže a ovesné vločky. A pak jsme chodili na zahrádky, abychom pro ty děti vůbec něco splichtili, co se podobalo zdravé výživě. Aniž jsem tušila, k čemu tady dojde ohledně pamlskové vyhlášky, tak se tou problematikou, vysvětlila jsem motivaci, proč se jí zaobírám. A musím tedy říci, že málokterá současná vyhláška vyvolává ve veřejnosti tak protichůdné názory, jako je tomu právě tato tzv. pamlsková. A já bych k tomu ráda několik vět poznamenala.

Předně vyzývám, pojďme společně pracovat na zajištění toho nejlepšího, co se i jídla týká, pro školáky. Podporou zdravější stravy podporujeme jejich zdraví a tím také lepší šanci na lepší studijní výsledky. Zaprvé platí to, že problémem s pamlsky neřešíme jen prevenci nadváhy a obezity. Totiž i mnohé štíhlé děti mohou trpět následky nekvalitní stravy a nedostatkem živin. Nemoci jako srdeční infarkt, cukrovka, postihuje i jedince s normální hmotností. A většina těchto chronických nemocí nevzniká ze dne na den. Základy začínají i desítky let před jejich záludností v tom, že je nevnímáme, nebolí, netrápí. Stejně taky stravovací návyky a chutě si budujeme od dětství. A návyk na zdravé potraviny mnozí v dospělosti každodenně řešíme. A já se přiznám k tomu, že mám ráda i bůček, i knedlo, zelo, vepřo, ale jsem na druhou stranu moc ráda, když mi někdo poradí, protože to, co je dnes na trhu, asi se v tom nevyznáme. A tak, jako můžou být odborníci na ledacos, tak se nestydím za to, že si nechám poradit od výživového poradce. Pak je samozřejmě na nás, co s tím uděláme, nikdo nám to nenařizuje.

Zadruhé je zřejmé, že kvalitní potraviny prospějí úplně všem. A ani hubený kluk nepotřebuje přeslazený jogurt a nebo cukrem procukrované koblihy skrz naskrz.

A zatřetí, prosím, nestrašme s rušením bufetů a neargumentujme nesmyslnými mediálními tvrzeními. Pamlsková vyhláška přeci dovoluje mazat bagety a chleby máslem, dovoluje sladit medem, v pohodě projdou polotučné jogurty, tvarohy, kvalitní šunka, jakékoli vločky. A prosím, položme si otázku, proč tedy neprochází nemalá část původního sortimentu bufetů a automatů? Proč neprochází touto vyhláškou? Je to tím, že většina toho, co se zde nabízí, nejsou kváskové chleby s pomazánkou ani dezertíky z kvalitních jogurtů, ani ovoce. Nabízely se zde bohužel především sladkosti, tedy přeslazené, přesolené sladkosti. Bufety dnes nabízejí, jestli to znáte, ten výraz, junk food, ty překalorizované soft drinks. A ty teď opravdu z těch školských obchůdků zmizely. Ale úkolem škol není zajistit práci a výdělek prodavačům bufetů přeci. Zmizení předprodeje nezdravosti ve školách dává prostor na trhu nabídnout nové a kvalitní možnosti.

Ředitelé doteď měli možnost to řešit, jak se požaduje v návrhu zákona. A tak, jak to dopadá, jak to vypadá, tak to vidíme teď, takže ta možnost byla.

A je tu výzva, před niž nás staví pamlsková vyhláška. Vyzývá nás k tomu, ať se zamyslíme nad tím, co našim dětem nabízíme, jak kvalitní a výživná jejich strava je. Chápu pamlskovou vyhlášku nikoli jako dogma, ale jako prvotní pokus k cestě za dobrou stravou. Promiňte mi malé antré. Neříkám to tady často, že jsem ředitelka školy s handicapovanými dětmi. A protože ten život k nim je velice nešetrný, tak rodiče mají velkou tendenci dětem dopřávat to dobré, co ty děti mají rády. A ony, když nemohou chodit nebo mají zhoršenou motoriku, tak nám tloustnou. A my je pak nemůžeme v té škole unést, nemohou je unést ani rodiče. A rodiče mi říkají, že ty jejich děti to vyžadují a že musí zamykat ledničku. A já každý rok, teď je měsíc březen, kromě toho, že je to měsíc knihy, tak máme měsíc zdravé výživy. A neustále se snažíme vyrábět, nakupujeme si sami ty potraviny, vaříme je, učíme rodiče trošku zajistit to, že co je zdravé, může být i dobré. A ano, přiznávám se, zveme si tam výživové poradce z různých stran a myslím si, že doteď byl ten pomyslný talíř těch výživových zdravých potravin pro školáky pořád založen na mléku, na masu, na tom pohledu ještě poválečném, kdy ty děti, teď už se to změnilo, ale změnilo se to velice nedávno. Doposud jsme děti krmili, ve školách to bylo nastaveno tak, aby třeba jeden oběd nebyl masový. Ale teď jsme u pamlskové vyhlášky, vím to. Takže jenom to antré k té zdravé, k pokusu naznačit směr, jak by se mohly děti stravovat. Pokus, který můžeme a měli bychom společně i revidovat.

Ovšem, prosím, nikoli rušit. A pamatujme též na to, že vyhláška neomezuje rodiče ani jim nenařizuje, jak se mají stravovat. Jde o to, aby nezdravé potraviny přeci nenabízel stát. Takže to si myslím, že došlo k malé záměně. A jestli společnými silami najdeme nějaký kompromis, tak já za to budu jen vděčná. A přiznám se, jsem teď v roli babičky, na hřišti hlídám vnučku, chodí okolo holčičky starší, které mají korunky, a samozřejmě že si chodí kupovat ty zmrzlinky, bonbónky. Já u toho samozřejmě šílím, protože bych nechtěla, aby toto ta moje vnučka dělala. Je to každého věc, ale prosím, to jedno území, kde hájíme ty děti, měly by tam chodit rády, měly by být motivované se učit, tak ať jim dáme i jeden ze směrů té zdravé výživy, protože si řekněme, že doma třeba některé děti nemají ty náznaky žádné. Možná že se pořádně ani nenadějí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama