Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2017 0:17:00

Kolem škol krouží armády vyživovacích poradců

Kolem škol krouží armády vyživovacích poradců

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Dovolte, abych vás seznámil s pozměňovacím návrhem, který paní ministryně velmi dobře zná již z Poslanecké sněmovny. Ten návrh se týká zrušení takzvané „pamlskové vyhlášky“, a já se domnívám, že my, zákonodárci, jsme schopni tvořit kvalitní zákony, které se nemusí připisovat žádné vyhlášce.

Vyhláška vstoupila v platnost na začátku roku a myslím si, že právě proto bychom se nyní o této nové a velmi sporné regulaci měli bavit. Díky tomu, že je vyhláška platná, totiž můžeme vidět její praktické dopady. Máme šanci napravit nedomyšlené změny, které k začátku roku dopadly na studenty, učitele a ředitele především víceletých gymnázií. Přestože autoři vyhlášky se zaštiťují snahou ozdravit sortiment školních bufetů, v praxi jejich počínání vedlo k jinému – bufety se ruší. Někteří ředitelé měli odvahu a kantýny, po dohodě s provozovatelem, ve škole ponechali. Obvykle ale za cenu obcházení vyhlášky. Někde se kantýna přemístila do uzavřeného prostoru, jinde si zatím vystačí s cedulí zakazující vstup mladším studentům. Jejich nejistotu posilují poslední vyjádření zástupců Ministerstva školství a zdravotnictví, kteří pod tlakem veřejnosti připustili postupné zmírňování vyhlášky. Nikdo ovšem neví, co, jak a kdy se zmírní.

Dnes kolem škol krouží armády různých vyživovacích poradců. V rámci školních projektů školám radí, jak zlepšit jídelníček ve školních jídelnách. To je samozřejmě správné, ale jezdí i za dětmi a organizují školení o zdravé stravě. Takových projektů jsou podle všeho desítky. Jen namátkou – Pestrá strava bez chemie, Zdravá pětka, Zdravá strava do škol, Skutečně zdravá škola..., a další.

Paní ministryně Valachová na tuto vlnu naběhla a vydala vyhlášku, se kterou obešla školy, jejich ředitele, a především zcela pominula zejména rodiče a školskou samosprávu. Recept na řešení nám dali do rukou samotní ředitelé středních škol. Ty dlouhodobě volají po zachování role školských rad, které by mohly vhodnost umístění školních kantýn a jejich nabídky posoudit podle konkrétních podmínek ve škole.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama