Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2017 14:44:33

Vích (SPD) Turecko vniklo na výsostné území státu EU a diplomacie mlčí.

Vích (SPD) Turecko vniklo na výsostné území státu EU a diplomacie mlčí.

Mezi Tureckem a Nizozemskem vypukla diplomatická roztržka. Zatímco nizozemská policie rozehnala demonstranty, kteří se zastávali turecké ministryně dříve vykázané nizozemskými úřady ze země, Turci na oplátku uzavřeli jejich velvyslanectví v Ankaře.

Turecký prezident Erdogan navíc vyzval mezinárodní organizace, aby uvalily na Nizozemsko sankce a Turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo nizozemského velvyslance. Do Haagu zároveň zaslalo dvě protestní nóty. V jedné z nich si stěžuje na zacházení s tureckou ministryní, kterou nizozemské úřady v sobotu vyhostily ze země.Ve druhé nótě protestuje Ankara proti zásahu nizozemské policie proti lidem demonstrujícím v Rotterdamu. Vše jako důsledek skutečnosti, že Turci chtěli objasňovat svým národnostním menšinám ve státech EU otázky ohledně zásadních změn v ústavě Turecka, které vedou ke skutečnosti, že Turecko se pod Erdoganovým vedením dává na novou vlastní cestu. Nizozemci to nepovolili a shromáždění odmítli.

Ve středu jsou v Nizozemí klíčové volby, kde Geert Wilders s největší pravděpodobností se Stranou svobodných zvítězí a jsou zřejmě obavy, aby tato akce nebyla přiléváním oleje do ohně již tak dost naštvaným Nizozemcům. Turci vnikli na nizozemskou ambasádu, což je výsostné území Holandska. To je akt, který je v diplomatických kruzích limitní a ojedinělý. Nejenom, že současná nizozemská vláda měla okamžitě vyhostit tureckého velvyslance ale hlavně diplomacie EU již měla dávno konat. Nezaznamenal jsem žádné vyjádření Tuska, Junckera a Mohegriniové. Ti by zřejmě ještě podpořili Erdogana. Již dávno měly jít ze všech stran ostré diplomatické nóty do Turecka a mohlo tak dojít k semknutí když ne států EU, tak minimálně států Beneluxu anebo států V4. Obava z nevyzpytatelného Erdogana, který na svém území zadržuje 3 miliony ilegálních imigrantů a hrozí jejich vpuštěním do Evropy je děsivá a současní vrcholní politici EU a našeho státu se bojí přijímat jasná a odvážná rozhodnutí. EU není schopna v podstatě ničeho a těmito kroky je připravena v tom nechat Nizozemí samostatně. Jakpak by se asi zachovala diplomacie EU v podobném případě u nás lze jednoznačně odvodit z tohoto jednání. Nechala by nás na holičkách stejně, jako to udělaly západní státy v nedávné historii již několikrát.

 A Sobotkova vláda také s vyjádřením prostřednictvím ministra zahraničí Zaorálka mlčí. Je skutečně načase vypsat celostátní referendum o vystoupení z EU a převzít správu věcí do vlastních rukou protože takto se v uvedených případech nepostupuje a nejedná. Vše také nasvědčuje tomu, že uvedená roztržka mezi státy by mohla v Turcích vzbudit dojem, že západ je proti Turecku a jeho ambicím ke vstupu do EU negativisticky naladěn, a proto je potřeba pro ústavní změny posilující Erdoganovu moc hlasovat ANO.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama