ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2017 22:17:00

Změny zákona o sociálních službách je nutné přijmout. Nikoli ale v rychlosti

Změny zákona o sociálních službách je nutné přijmout. Nikoli ale v rychlosti

Paní ministryně Marksová stáhla novelu zákona o sociálních službách z dnešního jednání vlády. Je to skvělá zpráva pro ty, kteří vědí, jaké nesmysly a nekoncepční návrhy novela obsahovala.

Paní ministryně se snaží dnešní fiasko omluvit nevypořádanými připomínkami v legislativním procesu. Tomu by se dalo i věřit, kdyby si to paní ministryně neuvědomila dnes ráno. Ve skutečnosti jde jen o další zpackaný návrh z pera paní Marksové, která si nedokáže získat koaliční podporu a předkládané zákony zásadně nedotahuje do konce. Vůbec by to nevadilo, kdyby tu nešlo často o životně důležité věci, jako jsou práva dětí a ústavní péče, hospicová péče nebo peníze na platy zaměstnanců v sociálních službách.

Občanští demokraté považují změny v zákoně o sociálních službách za nutné. Musí to ale být takové změny, které budou garantovat předvídatelnost a dlouhodobost financování. V otázce ústavních služeb musí být zahrnuta nejprve cílená práce s rodinami, a až v poslední fázi volba například pěstounské péče. V oblasti hospicové péče je třeba řešit, jak budou jednotlivé zdravotní služby obecně v sociálních službách hrazeny, aby se zaplatily alespoň platy zdravotníků. A v neposlední řadě musíme zajistit finanční podporu pečujícím osobám.

MPSV nebylo schopné za 4 roky zákon o sociálních službách novelizovat. Teď to chce stihnout na úkor kvality a smysluplnosti. Takové počínání je krajně neodpovědné.

Lenka Kohoutová
expertka ODS pro sociální věci

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama